x
x

CDC objavio smjernice za cijepljene protiv COVID-19

  09.03.2021.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention) je objavio svoj prvi set smjernica za osobe koje su u potpunosti cijepljene protiv COVID-19. Smjernice im omogućuju nastavak nekih aktivnosti s nižim rizikom.

CDC objavio smjernice za cijepljene protiv COVID-19

Među preporukama izdvajamo:

  • osobe koje su u potpunosti cijepljene (tj. prošla su najmanje 2 tjedna otkako su primili zadnju dozu) mogu se družiti u zatvorenom bez maske i bez razmaka od 2 metra s osobama koje su u potpunosti cijepljene.
  • mogu se družiti u zatvorenom i s necijepljenim osobama iz drugog kućanstva, a da nitko ne nosi masku ili ne distancira se ako nitko iz drugog kućanstva nema rizik obolijevanja od teškog oblika COVID-19 (npr. starije odrasle osobe, trudnice).
  • ne moraju u karantenu ili na testiranje na SARS-CoV-2 ako nemaju simptome nakon kontakta s osobama koje imaju COVID-19.

Međutim, potpuno cijepljene osobe trebaju i dalje nositi masku i slijediti upute fizičkog distanciranja u javnosti ili u blizini rizičnih osoba, izbjegavati veća društvena okupljanja i testirati se ako razviju simptome.