x
x

Teriparatid Pliva

  17.06.2020.

Zadovoljstvo nam je obavijestiti Vas da je PLIVA svoju paletu lijekova upotpunila novim lijekom na tržištu: Teriparatid Pliva, 20 mikrograma/80 mikrolitara otopina za injekciju u napunjenoj brizgalici.

Teriparatid Pliva

Teriparatid Pliva je indiciran u odraslih osoba za (1):

  • Liječenje osteoporoze u žena u postmenopauzi i u muškaraca s povećanim rizikom od prijeloma. U postmenopauzalnih žena dokazano je značajno smanjenje incidencije vertebralnih i nevertebralnih prijeloma, no ne i prijeloma kuka.
  • Liječenje osteoporoze povezano s dugotrajnom terapijom sustavnim glukokortikoidima u žena i muškaraca s povećanim rizikom od prijeloma.

Teriparatid Pliva je aktivni fragment (1-34) endogenog humanog paratiroidnog hormona.

Fiziološko djelovanje PTH-a uključuje stimulaciju stvaranja kosti izravnim učinkom na stanice koje stvaraju kost (osteoblaste) te neizravno povećanje crijevne apsorpcije kalcija i povećanje tubularne reapsorpcije kalcija i izlučivanja fosfata putem bubrega (1).

Teriparatid je lijek koji djeluje na stvaranje kosti te tako liječi osteoporozu. Učinci teriparatida na skelet ovise o obrascu sustavne izloženosti. Primjena teriparatida jedanput na dan povećava apoziciju novog koštanog tkiva na površini trabekularne i kortikalne kosti tako što jače stimulira aktivnost osteoblasta u odnosu na aktivnost osteoklasta.

Teriparatid Pliva se nalazi na Osnovnoj listi lijekova HZZO-a.

Sigurni smo da ćete imati dobro iskustvo u terapiji propisujući PLIVIN lijek Teriparatid Pliva te da ćete biti zadovoljni Vi i Vaši pacijenti.

S poštovanjem,

Vaša PLIVA HRVATSKA d.o.o.

Literatura:

1. Sažetak opisa svojstava lijeka za Teriparatid Pliva, odobren dana 16.4.2019..

Vademecum: Teriparatid PLIVA