x
x

Otvorene tri dnevne bolnice u KB Dubrava

  18.12.2019.

Jučer je u kliničkoj bolnici Dubrava održana završna konferencija i svečano otvorenje tri dnevne bolnice, čime su učinjeni značajni pomaci u unapređenju zdravstvene skrbi u ustanovi kojoj gravitira oko 350.000 stanovnika.

Otvorene tri dnevne bolnice u KB Dubrava

Dnevnu bolnicu pri Zavodu za bolesti srca i krvnih žila i Zavodu za gastroenterologiju te Zavod za jednodnevne kirurgije otvorio je ministar zdravstva Milan Kujundžić naglasivši da novootvorene dnevne bolnice omogućuju da pacijenti budu obrađeni u jednom danu u suvremenim prostorima i sa suvremenim metodama, bez potrebe da ostaju u bolnici.

Ravnatelj KB-a Dubrava Srećko Marušić istaknuo je da otvaranje dnevnih bolnica puno znači za pacijente jer će se smanjiti liste čekanja i obraditi barem 30 posto pacijenata više, dok za zaposlenike to znači bolje uvjete rada u novim i prilagođenijim prostorima.

Projekt je sufinancirala EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj: ''Obnova i prilagodba prostora za potrebe dnevne bolnice Zavoda za bolesti srca i krvnih žila, dnevne bolnice Zavoda za gastroenterologiju i jednodnevne kirurgije u KB Dubrava''. 

Ukupna vrijednost projekta je 49.650.527,51 kuna, od kojih je 85 posto sredstava osigurano iz EU fondova dok je 15 posto osigurala Vlada RH iz državnog proračuna.
Liječenjem u dnevnim bolnicama i jednodnevnoj kirurgiji pacijentima će se omogućiti bolja dijagnostika i liječenje najsuvremenijim metodama, uz istovremeno smanjenje trajanja boravka u bolnici, čime će se smanjiti broj dana hospitalizacije i broj dana bolovanja, kao i liste čekanja na zahvate.
U Zavodu za bolesti srca i krvnih žila godišnje se obradi oko 34.000 bolesnika, od čega oko 3000 stacionarno. Broj ambulantnih pacijenata stalno se povećava pa je od 2017. porastao za 15 posto.

Kroz Zavod za gastroenterologiju godišnje prođe 32.000 bolesnika, dok se u Zavodu za jednodnevnu kirurgiju obavi oko 2900 zahvata iz raznih područja.

Izvor: Ministarstvo zdravstva