x
x

Europski tjedan sporta 2022.

  23.09.2022.

Ovaj projekt će se po osmi puta održati diljem Hrvatske od 23. do 30. rujna 2022., a Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinacijsko tijelo, pod motom #BeActive tijekom cijelog tjedna organizira niz aktivnosti kojima će potaknuti građane na bavljenje sportom.

Europski tjedan sporta 2022.

Europskog tjedna sporta, će se i ove godine, po osmi puta, održati diljem Hrvatske od 23. do 30. rujna 2022.. Ministarstvo turizma i sporta, kao koordinacijsko tijelo, pod motom #BeActive tijekom cijelog tjedna organizirti će niz aktivnosti kojima će potaknuti građane na bavljenje sportom. Europska komisija inicirala je projekt kao odgovor na loše statistike o tjelesnoj aktivnosti građana Europske unije, a cilj projekta je promicati sport, redovitu tjelesnu aktivnost građana svih dobi i stupnja fizičke pripremljenosti, kao i pozitivan učinak koji imaju na fizičko i mentalno zdravlje i socijalnu uključenost, te potaknuti građane na aktivniji i zdraviji život. 

Projektom se želi potaknuti građane da pronađu sport odnosno vrstu rekreacije koja najbolje odgovara njihovim interesima, mogućnostima i potrebama, ali i da ostanu aktivni tijekom cijele godine, ne samo tijekom Europskog tjedna sporta.

Posebni tematski dani bit će posvećeni vježbanju u školama, vježbanju mladih, kao i vježbanju u tvrtkama diljem Hrvatske s ciljem skretanja pozornosti na važnost rekreacije u školama, na fakultetima te na radnom mjestu. Cilj je pokazati da se može vježbati u svakom trenutku, u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu.

Jedna od već tradicionalnih aktivnosti tijekom Europskog tjedna sporta je i #BeActive Night, noćno vježbanje kojem će ove godine domaćin biti Karlovac.

U parku na Trgu J.J. Strossmayera u Zagrebu, 23. rujna 2022., spočetkom u 16 sati, održat će se svečano Otvorenje  Europskog tjedna sporta.

Za kraj samog otvaranja, svi sudionici radionica, ali i ostali zainteresirani mogu sudjelovati na mini plesnom natjecanju i pokazati svoje plesno umijeće na zadanu glazbu ili se pridružiti, završnom, velikom zajedničkom plesnjaku na pozornici.

Program Europskog tjedna sporta 2022.:

  • Otvorenje, 23. rujna (park na Trgu J.J.Strossmayera, Zagreb)
  • #BeActive Night, 24. rujna (Šetalište dr. Franje Tuđmana – Šanac, Karlovac)
  • Nacionalni dan – sportsko selo, 25. rujna (livada pored Malog Jezera, RSC Jarun)
  • Dan mladih, 26. rujna (Sveučilišni kampus, Osijek)
  • Školski dan, 27. rujna (SRC Lepoglava)
  • Fokus dan – Radno mjesto, 29. rujna

Europskom tjednu sporta, kao partner, pridružio se i projekt Aktivna Hrvatska koji će svoj trening jubilarne desete sezone održati u subotu, 24. rujna s početkom u 11 sati na platou Gradec u Zagrebu. Na treningu se očekuje više od dvjesto vježbača.

Cijeli tjedan bit će posvećen i aktivnosti u fitness centrima i sportskim klubovima koje se poziva da organiziraju vlastite aktivnosti te dane otvorenih vrata za sve građane. Također provest će se i kampanja nove inicijative Europske komisije #HealthyLifeStyle4All, kojom se promiču vrijednosti zdravog života. Svi građani taj tjedan moći će potpisati Odluku o zdravijem načinu života i tako simbolično odlučiti usvojiti zdrave navike.

Izvor: #beactive