x
x

Danas je Svjetski dan prve pomoći: prva pomoć u prometnim nesrećama

  08.09.2018.

Svjetski dan prve pomoći koji se obilježava svake prve subote u rujnu, ove je godine posvećen temi prve pomoći u slučaju prometnih nesreća. Tema nije odabrana slučajno s obzirom na to da nesreće na cesti diljem svijeta godišnje uzmu oko 1,25 milijuna života, a ostave više od 1.34 milijuna ozlijeđenih. Samo tijekom jednoga dana u svijetu od posljedica prometnih nesreća pogine 3500 ljudi!

Danas je Svjetski dan prve pomoći: prva pomoć u prometnim nesrećama

Svjedoci smo posljednjih mjeseci da situacija, nažalost, ni u Hrvatskoj nije dobra. Samo u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatskoj je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 160 osoba. Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je od posljedica prometnih nesreća život izgubilo 315 ljudi.

Zastrašujući broj mrtvih na cestama mogao bi biti manji kada bi više ljudi znalo primijeniti postupke pružanja prve pomoći, posebno pravilnog pozicioniranja unesrećene osobe prije dolaska timova hitnih službi. Takvo djelovanje čini razliku između života i smrti! Ako je prva pomoć osigurana pravodobno, veliki broj teško ozlijeđenih osoba ima šansu za preživljavanje.

Hrvatski Crveni križ apelira stoga na sve građane koji su i sami sudionici u prometu kao pješaci, vozači ili putnici, da se jave najbližem društvu Crvenoga križa i nauče tehnike i radnje koje su potrebne za pripravnost i neposredan odgovor na prometnu nesreću u slučajevima da se zateknu na mjestu nesreće. Svrha tečajeva prve pomoći je unaprijediti znanje i vještine prve reakcije među općom populacijom, vozačima, putnicima i pješacima, kako bi bili u mogućnosti pravovremeno i na pravilan način pružiti prvu pomoć osobama ozlijeđenima u prometu.

Primjerice, jedan od najčešćih uzroka smrti u prometnim nesrećama je nedostatak opskrbe kisikom uzrokovan blokiranim dišnim putevima. U prosjeku je potrebno manje od četiri minute da blokirani dišni put postane fatalan, a svaka osoba može naučiti potrebna znanja da djeluje u takvim situacijama te samim time spasiti ljudski život.

Pružanje prve pomoći iznimno je važno za ublažavanje štetnih posljedica prometnih nesreća. U skladu s načelom "zlatnog sata" osobe koje su stradale u prometu imaju mnogo veću šansu za preživljavanje i oporavak od ozbiljnih ozljeda, ako se odmah primjene mjere za spašavanje života. Prva pomoć na mjestu događaja od vitalne je važnosti, osobito ako nije moguć brz dolazak hitne medicinske službe. Obuka iz prve pomoći i rano prepoznavanje prve su karike u lancu preživljavanja, a kvaliteta prvog odgovora ovisi isključivo o odgovarajućem osposobljavanju.

Izvor: Hrvatski crveni križ