x
x

Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa

  25.07.2012.

Prometne nesreće su jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u svijetu. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije procjenjuje se da u svijetu godišnje u prometnim nesrećama smrtno strada 1,3 milijuna osoba.

Desetljeće sigurnosti cestovnog prometa

S obzirom na činjenicu da se velik broj prometnih nesreća može spriječiti, potrebno je ulagati najveće moguće napore u područje prevencije. Stoga je Generalna skupština Ujedinjenih naroda na svojoj 64. sjednici usvojila rezoluciju kojom proglašava Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa za razdoblje 2011- 2020. godine (A/64/255).

Prometne nesreće i njihove posljedice značajan su javnozdravstveni problem u Republici Hrvatskoj. Vodeći su uzrok smrti u djece i mladih te su vodeći uzrok prijevremene smrtnosti unutar skupine ozljeda. U Hrvatskoj se od 1994. godine provodi Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a u travnju 2011. godine prihvaćen je prijedlog Nacionalnog programa za razdoblje 2011 - 2020. godine. On se programski poklapa s odredbama i smjernicama Moskovske deklaracije iz 2009. godine, 4. Akcijskim programom za sigurnost cestovnog prometa zemalja članica Europske unije, te s Globalnim planom za Desetljeće akcije za sigurnost prometa na cestama Svjetske zdravstvene organizacije.

Osnovni cilj programa je smanjiti broj poginulih u prometnim nesrećama za 50% do 2020. godine.

Javnozdravstveni značaj prometnih nesreća (pdf)

Izvor: www.hzjz.hr