x
x

Internetske intervencije za prestanak pušenja

  06.03.2018.

U kombiniranim rezultatima, internetski programi koji su bili interaktivni i prilagođeni individualnim odgovorima dovodili su do većeg broja prestanka pušenja od uobičajene skrbi ili pisane samopomoći u vremenu od 6 mjeseci ili duže.

Internetske intervencije za prestanak pušenja

Dosadašnje spoznaje

Procijenjeno je da uporaba duhana ubija 7 milijuna ljudi godišnje. Nikotin stvara jaku ovisnost, ali ankete pokazuju da bi oko 70% pušača u SAD i UK željelo prestati pušiti. Iako mnogi pušači pokušavaju samostalno prestati pušiti, savjet zdravstvenog radnika povećava vjerojatnost uspjeha. Od 2016. godine u svijetu ima preko 3,5 milijardi korisnika interneta. Internet je privlačna platforma za pomoć u prestajanju pušenja zbog niskog troška po korisniku, i dostupnosti pušačima koji ne mogu dobiti potporu zbog ograničene dostupnosti zdravstvene skrbi ili stigmatizacije. Internetske intervencije mogle bi biti namijenjene mladim ljudima koji puše, ili drugima koji ne mogu tražiti uobičajeni tretman za prestanak pušenja.

Obilježja studije

Pretraživanjem literature dostupne do kolovoza 2016. godine, ovaj pregled je pronašao 67 studija, u kojima je sudjelovalo više od 110.000 sudionika. Podaci o prestanku pušenja nakon 6 ili više mjeseci bili su dostupni za 35.969 sudionika. Ispitali smo niz internetskih intervencija, od intervencija niskog intenziteta, na primjer pružanja informacija sudionicima o internetskim stranicama o prestanku pušenja, do intenzivnih intervencija koje uključuju dijelove dostavljene sudionicima putem interneta, email adrese ili telefona. Razvrstali smo intervencije kao prilagođene, interaktivne ili oboje. Prilagođene intervencije su se razlikovale u mjeri prilagodbe, od multimedijskih dijelova do personaliziranih izvora poruka. Neke intervencije su uključivale internetsko savjetovanje ili potporu medicinskih sestara, savjetnika ili specijalista za liječenje. Nedavna istraživanja su uključivala društvene mreže, kao što su Facebook, Twitter, ili druge internetske forume.

Najvažniji rezultati

U kombiniranim rezultatima, internetski programi koji su bili interaktivni i prilagođeni individualnim odgovorima dovodili su do većeg broja prestanka pušenja od uobičajene skrbi ili pisane samopomoći u vremenu od 6 mjeseci ili duže.

Kvaliteta dokaza

Nije bilo mnogo ispitivanja koja su uključivala mlađe ljude. Potrebno je više ispitivanja kako bi se ispitao učinak metoda baziranih na internetu u pomaganju prestanka pušenja kod mladih i mlađih odraslih. Rezultati se trebaju oprezno tumačiti jer smo primijetili da kod nekih studija postoji rizik od pristranosti, i za mnoge ishode je kvaliteta dokaza bila umjerena ili niska.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Tina Čatela Ivković
Ovaj sažetak preveden je u okviru volonterskog projekta prevođenja Cochrane sažetaka. Uključite se u projekt i pomozite nam u prevođenju brojnih preostalih Cochrane sažetaka koji su još uvijek dostupni samo na engleskom jeziku. Kontakt: cochrane_croatia@mefst.hr