x
x

Diplome hrvatskih liječnika

  Silvija Brkić Midžić, prof.

  09.02.2018.

Izložba u povodu proslave 100. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2018.

Diplome hrvatskih liječnika
Medicinski fakultet, Zagreb, 6. prosinca 2017. – 28. veljače 2018.

Kao zorno svjedočanstvo povijesti medicinske edukacije prije osnutka prvoga hrvatskog medicinskog fakulteta, u povodu 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priređena je izložba Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU i izdan je bogato ilustrirani popratni katalog s uvodnim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prikupljanjem i čuvanjem hrvatske medicinske baštine bavio se niz godina Odsjek za povijest medicinskih znanosti HAZU, jedinstvena ustanova koja se profesionalno bavi istraživanjem povijesti biomedicinskih znanosti. U srpnju 2014. osnovan je Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU koji je preuzeo materijalnu medicinsku baštinu sačuvanu u Akademijinom Odsjeku za povijest medicinskih znanosti te je nastavio s njezinom obradom i prezentacijom. Prva u nizu zbirki koja je obrađena upravo je Zbirka diploma i povelja čiji je dio prikazan na ovoj izložbi. Zbirka je upisana u Registar pokretnih kulturnih dobara rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 14. listopada 2016. godine. U istoj godini, zahvaljujući potpori Zaklade HAZU, pokrenut je projekt digitalizacije zbirke koji je ostvaren u suradnji s Goranom Vržinom, elektroničarom iz Zagreba (ACOS servis medicinske opreme, skeniranje arhivske građe i specijalno foto snimanje).

Digitalne fotografije diploma i povelja snimljene su pomoću posebno konstruirane opreme koja uz minimalno osvjetljenje omogućuje iznimno visoku kvalitetu i dubinsku oštrinu slike. Na taj način omogućena je dostupnost sadržaja i vizualnih vrijednosti dokumenata istraživačima i široj javnosti, uz istodobnu zaštitu i čuvanje osjetljive građe.

Na izložbi u povodu 100. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu predstavljaju se 23 digitalizirane diplome i povelje iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije koje svjedoče o uspješno završenom studiju hrvatskih liječnika, o mjestima i gradovima iz kojih su dolazili, skali sveučilišnih središta na kojima su promovirani, o imenima tamošnjih dekana, rektora i promotora te datumu i godini promocije. Najviše ih potječe iz bečkih medicinskih učilišta (10 diploma), a ostale su s medicinskog fakulteta u Grazu, s ugarskog sveučilišta, s praškog medicinskog fakulteta te s medicinskog fakulteta u Bernu. Iako ova građa prvenstveno ima ulogu nositelja informacija o školovanju i postignućima hrvatskih liječnika, zanimljiva je i kao svjedočanstvo o duhu određenog vremena i mjesta koji se izražava kroz materijale i tehnike izrade, ukrašavanja, ovjere i pohranjivanja dokumenata. Riječ je o rukopisnoj i tiskanoj građi na pergameni, papiru ili kartonu s vlastoručnim potpisima te otisnutim, apliciranim ili privezanim pečatima, koja čini nezaobilazan dio medicinske materijalne baštine. Neke diplome i povelje sačuvane su u vrijednom stilskom okviru ili u pripadajućoj spremnici, dok se pojedine odlikuju umjetničkim oblikovanjem i dizajnom u stilu bidermajera i historicizma.

Autorice izložbe i kataloga su prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU i Silvija Brkić Midžić, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Izvornu muzejsku građu digitalizirao je Goran Vržina. Vizualni identitet i likovni postav izložbe te grafičko oblikovanje kataloga osmislio je Ante Rašić, red. prof. art, direktor Studija Rašić. 

U svečanom i radnom dijelu programa otvorenja izložbe, koji je održan u dvorani „Miroslav Čačković“ u nazočnosti velikog broja uzvanika, profesora i studenata, sudjelovali su dekan MF-a prof. dr. sc. Marijan Klarica, voditelj Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU akademik Marko Pećina te Goran Vržina, vanjski suradnik Muzeja, izumitelj i specijalist za digitalizaciju knjižnične, arhivske i muzejske građe.

Izložbu je otvorio dekan prof. dr. sc. Marijan Klarica koji se uvodno osvrnuo na osnutak Medicinskog fakulteta u Zagrebu, težnje njegovih utemeljitelja i stogodišnju povijest te istaknuo visoka postignuća suvremenog Medicinskog fakulteta na području nastave, znanstvenoistraživačkog rada i zdravstva. Zahvalio je Muzeju i Akademiji za sudjelovanje u obilježavanju 100. obljetnice Fakulteta.

Akademik Marko Pećina u uvodnom je dijelu izlaganja sažeto predstavio novi Muzej, njegova dosadašnja postignuća i planove za budućnost te dosadašnju uspješnu suradnju Muzeja i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a potom je predstavio izložbeno-nakladnički projekt Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.

Goran Vržina, suradnik Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU na projektu digitalizacije muzejske građe, prezentirao je mogućnosti inovativne originalne metode snimanja s niskom razinom osvjetljenja i velikom dubinskom oštrinom na primjerima diploma hrvatskih liječnika iz muzejske zbirke, pomoću projekcije na najkvalitetnijem velikom OLED ekranu tvrtke LG.

HAZU