x
x

Diplome hrvatskih liječnika

  Silvija Brkić Midžić, prof.

  09.02.2018.

Izložba u povodu proslave 100. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu: Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2018.

Diplome hrvatskih liječnika
Medicinski fakultet, Zagreb, 6. prosinca 2017. – 28. veljače 2018.

Kao zorno svjedočanstvo povijesti medicinske edukacije prije osnutka prvoga hrvatskog medicinskog fakulteta, u povodu 100. obljetnice Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu priređena je izložba Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU i izdan je bogato ilustrirani popratni katalog s uvodnim tekstom na hrvatskom i engleskom jeziku.

Prikupljanjem i čuvanjem hrvatske medicinske baštine bavio se niz godina Odsjek za povijest medicinskih znanosti HAZU, jedinstvena ustanova koja se profesionalno bavi istraživanjem povijesti biomedicinskih znanosti. U srpnju 2014. osnovan je Hrvatski muzej medicine i farmacije HAZU koji je preuzeo materijalnu medicinsku baštinu sačuvanu u Akademijinom Odsjeku za povijest medicinskih znanosti te je nastavio s njezinom obradom i prezentacijom. Prva u nizu zbirki koja je obrađena upravo je Zbirka diploma i povelja čiji je dio prikazan na ovoj izložbi. Zbirka je upisana u Registar pokretnih kulturnih dobara rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske od 14. listopada 2016. godine. U istoj godini, zahvaljujući potpori Zaklade HAZU, pokrenut je projekt digitalizacije zbirke koji je ostvaren u suradnji s Goranom Vržinom, elektroničarom iz Zagreba (ACOS servis medicinske opreme, skeniranje arhivske građe i specijalno foto snimanje).

Digitalne fotografije diploma i povelja snimljene su pomoću posebno konstruirane opreme koja uz minimalno osvjetljenje omogućuje iznimno visoku kvalitetu i dubinsku oštrinu slike. Na taj način omogućena je dostupnost sadržaja i vizualnih vrijednosti dokumenata istraživačima i široj javnosti, uz istodobnu zaštitu i čuvanje osjetljive građe.

Na izložbi u povodu 100. obljetnice osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu predstavljaju se 23 digitalizirane diplome i povelje iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije koje svjedoče o uspješno završenom studiju hrvatskih liječnika, o mjestima i gradovima iz kojih su dolazili, skali sveučilišnih središta na kojima su promovirani, o imenima tamošnjih dekana, rektora i promotora te datumu i godini promocije. Najviše ih potječe iz bečkih medicinskih učilišta (10 diploma), a ostale su s medicinskog fakulteta u Grazu, s ugarskog sveučilišta, s praškog medicinskog fakulteta te s medicinskog fakulteta u Bernu. Iako ova građa prvenstveno ima ulogu nositelja informacija o školovanju i postignućima hrvatskih liječnika, zanimljiva je i kao svjedočanstvo o duhu određenog vremena i mjesta koji se izražava kroz materijale i tehnike izrade, ukrašavanja, ovjere i pohranjivanja dokumenata. Riječ je o rukopisnoj i tiskanoj građi na pergameni, papiru ili kartonu s vlastoručnim potpisima te otisnutim, apliciranim ili privezanim pečatima, koja čini nezaobilazan dio medicinske materijalne baštine. Neke diplome i povelje sačuvane su u vrijednom stilskom okviru ili u pripadajućoj spremnici, dok se pojedine odlikuju umjetničkim oblikovanjem i dizajnom u stilu bidermajera i historicizma.

Autorice izložbe i kataloga su prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, upraviteljica Odsjeka za povijest medicinskih znanosti HAZU i Silvija Brkić Midžić, upraviteljica Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU. Izvornu muzejsku građu digitalizirao je Goran Vržina. Vizualni identitet i likovni postav izložbe te grafičko oblikovanje kataloga osmislio je Ante Rašić, red. prof. art, direktor Studija Rašić. 

U svečanom i radnom dijelu programa otvorenja izložbe, koji je održan u dvorani „Miroslav Čačković“ u nazočnosti velikog broja uzvanika, profesora i studenata, sudjelovali su dekan MF-a prof. dr. sc. Marijan Klarica, voditelj Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU akademik Marko Pećina te Goran Vržina, vanjski suradnik Muzeja, izumitelj i specijalist za digitalizaciju knjižnične, arhivske i muzejske građe.

Izložbu je otvorio dekan prof. dr. sc. Marijan Klarica koji se uvodno osvrnuo na osnutak Medicinskog fakulteta u Zagrebu, težnje njegovih utemeljitelja i stogodišnju povijest te istaknuo visoka postignuća suvremenog Medicinskog fakulteta na području nastave, znanstvenoistraživačkog rada i zdravstva. Zahvalio je Muzeju i Akademiji za sudjelovanje u obilježavanju 100. obljetnice Fakulteta.

Akademik Marko Pećina u uvodnom je dijelu izlaganja sažeto predstavio novi Muzej, njegova dosadašnja postignuća i planove za budućnost te dosadašnju uspješnu suradnju Muzeja i Medicinskog fakulteta u Zagrebu, a potom je predstavio izložbeno-nakladnički projekt Diplome hrvatskih liječnika iz Zbirke diploma i povelja Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU.

Goran Vržina, suradnik Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU na projektu digitalizacije muzejske građe, prezentirao je mogućnosti inovativne originalne metode snimanja s niskom razinom osvjetljenja i velikom dubinskom oštrinom na primjerima diploma hrvatskih liječnika iz muzejske zbirke, pomoću projekcije na najkvalitetnijem velikom OLED ekranu tvrtke LG.

HAZU

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluAndol PROIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: