x
x

Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu

  23.11.2017.

Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu „Reproduktivna i regenerativna medicina – istraživanja novih platformi i potencijala” i Obzor 2020 projekt OSTEOproSPINE bit će svečano predstavljen 29. studenog 2017. u 14:30 sati na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3, Zagreb, u Biološkoj dvorani.

Znanstveni centar izvrsnosti za reproduktivnu i regenerativnu medicinu

Projekt Znanstvenog centra izvrsnosti omogućiti će otkrivanje novih molekularnih mehanizama bolesti u području reproduktivne i regenerativne medicine, kreiranjem inovativnih znanstvenih i medicinskih alata, postupaka i proizvoda, a usporedo povećati kompetitivnost postojećih i novo obrazovanih znanstvenika kao i gospodarstvenu kompetitivnost Hrvatske u sektoru farmaceutike i zdravstva. Projekt ukupne vrijednosti 5 milijuna eura je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija te Kohezijskog fonda.

U kolovozu 2017. EU komisija za znanost dodijelila je Hrvatskoj drugi put koordinaciju znanstvenog inovativnog projekta OSTEOproSPINE u programu Obzor 2020 (Research and Innovation Action – Personalised Medicine) kojim će se klinički testirati sigurnost i učinkovitost lijeka Osteogrow u bolesnika sa degenerativnim bolestima intervertebralnog diska u Austriji i Hrvatskoj. Koordinator je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a sudjeluje još 12 ustanova iz 6 država Europe. Pozitivan ishod u ovom ispitivanju će potvrditi osteogeni kapacitet Osteogrow / OSTEOproSPINE u postupcima spinalne fuzije kralježnice, osigurati podatke koji ga razlikuju od proizvoda dostupnih na tržištu što će imati značajnu refleksiju na komercijalizaciju proizvoda.

Izvor: MEF Zagreb