x
x

Upozorenje o uporabi lijekova koji utječu na sposobnost upravljanja vozilima

  Rafaela Novak, cand. med.

  23.11.2017.

Mnogi vozači ne pridržavaju se naputka i upozorenja o nepovoljnom utjecaju pojedinih lijekova na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima kako pokazuju novija istraživanja.

Upozorenje o uporabi lijekova koji utječu na sposobnost upravljanja vozilima
Zanimljivo je kako je 85% sudionika s propisanim sedativima upozoreno na potencijalno nepovoljni učinak lijekova u vožnji te 85% s propisanim narkoticima. Međutim svega je 58% i 62% sudionika primilo je upozorenje o primjeni psihostimulansa i antidepresiva.

Naime, rad objavljen u Journal of Studies on Alcohol and Drugs sažeo je podatke o vozačima koji upotrebljavaju lijekove koji imaju reperkusije na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima.

U radu su se koristili podaci dobiveni iz istraživanja provedenog 2013.-2014.g. (National Roadside Survey) u kojem je približno 7400 nasumično odabranih vozača na šezdeset različitih mjesta u SAD-u ispunilo upitnik o uzimanju i primjeni lijekova. 

Rezultati istraživanja pokazali su kako je jedan od pet vozača u posljednjih 48 sati koristio lijekove koji mogu narušavati pažnju i koncentraciju u vožnji, primjerice pojedine sedative (diazepam, alprazolam, zolpidem, eszoplikon), narkotike (metadon, kodein), antidepresive (fluoksetin, sertralin, bupropion) i psihostimulanse (metilfenidat, amfetamin).

U skupini sudionika koja je koristila lijekove 78% pojedinaca navelo je kako su koristili propisane lijekove za određene indikacije. Zanimljivo je kako je od toga 85% sudionika s propisanim sedativima upozoreno na potencijalno nepovoljni učinak lijekova u vožnji te 85% s propisanim narkoticima. Međutim svega 58% te 62% sudionika primilo je upozorenje o primjeni psihostimulansa i antidepresiva.

Unatoč upozorenjima koja su sudionici primili od strane liječnika ili ljekarnika te čitanju uputa o primjeni lijeka uz sam lijek, velik broj pojedinaca i dalje se odlučio na vožnju vozilima što je alarmantan podatak na koji je ukazalo ovo istraživanje.
Ovo istraživanje stoga ukazuje na veliku važnost naglašavanja upozorenja o sposobnosti upravljanja vozilima nakon primjene pojedinih lijekova s negativnim učincima na pažnju, rasuđivanje i koncentraciju te na važnost preporuke pacijentima da se ne odlučuju na vožnju i rad sa strojevima nakon primjene navedenih lijekova.