x
x

Predstavljena kandidatura za Europsku agenciju za lijekove

  28.09.2017.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić u Bruxellesu su predstavili kandidaturu za novo sjedište Europske agencije za lijekove, koje zbog izlaska Velike Britanije iz Europske unije treba biti premješteno iz Londona u neku drugu članicu EU.

Predstavljena kandidatura za Europsku agenciju za lijekove

Osim Zagreba, želju da budu domaćini EMA-i izrazilo je još 18 europskih gradova. Ministar Kujundžić, gradonačelnik Bandić i ravnatelj Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) Siniša Tomić predstavili su u srijedu 27. rujna u prostorijama predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu kandidaturu Grada Zagreba i Hrvatske, a predstavljanje je bilo namijenjeno prvenstveno diplomatima zemalja članica, europskim parlamentarcima i europskoj javnosti. Predstavljanje kandidature popratili su brojni novinari hrvatskih i europskih medija.

Grad Zagreb ima sve što je potrebno za sjedište Europske agencije za lijekove te u konkurenciji ostalih europskih gradova ima dobre izglede da dobije sjedište EMA-e, istaknuli su ministar zdravstva Milan Kujundžić i gradonačelnik Milan Bandić.

Hrvatska je za sjedište EMA-e osigurala zgradu Sky Office na Zagrebačkoj aveniji koja ima 32 tisuće kvadrata poslovnih prostora u dva tornja s 22 kata. Osoblju EMA-e nudi se pomoć prilikom preseljenja i niz drugih usluga, od pomoći pri dobivanju potrebnih dozvola boravka i pri ispunjavanju prijave poreza, preko pomoći prilikom traženja zaposlenja za partnere i članove obitelji, do informacija o tome kako mogu provoditi slobodno vrijeme.

Za dobivanje sjedišta agencije u kojoj radi 890 ljudi nužno je da u gradu u koji stiže EMA bude ispunjen niz uvjeta, od povezanosti zračne luke s nizom destinacija u EU, preko osiguravanja uvjeta za školovanje djece zaposlenika u višejezičnim školama kao i odgovarajuće zdravstvene skrbi za zaposlenike. Sve tražene uvjete Hrvatska ispunjava, i više od toga.

Ministar Kujundžić i gradonačelnik Bandić kao jednu od glavnih prednosti Zagreba istaknuli su sigurnost. „Donijet ćemo ono što nema nijedna europska metropola, a to je sigurnost, otvorenost, grad po mjeri čovjeka. Zagreb je otvoren, siguran, multietnički grad, multikulturalan, možda najmultikulturalniji u Europi. Mnogi mogu doći u Zagreb i učiti kako se živi multikulturalnost i multietničnost, a ne samo zagovara", rekao je gradonačelnik Bandić.

"U ovom trenutku nesreće globalnog terorizma, Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja. S druge strane, imamo tradiciju kvalitete, zagrebački Farmaceutski fakultet je star 135 godina, Hrvati su već u 11. i 12. stoljeću imali uređene ljekarne, a naša agencija HALMED jedna je od najbolje ocijenjenih nacionalnih agencija. U Hrvatskoj postoji znanje, iskustvo i tradicija, a s druge strane je kvaliteta života u Zagrebu o čemu govori gradonačelnik Bandić", rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Među brojnim temama koje su zanimale novinare, bilo je riječi i o pravima homoseksualnih osoba, te su novinari dobili odgovor kako su prava homoseksualaca i njihovih udruga ista kao i svih ostalih, omogućeno je registrirano partnerstvo, a gradonačelnik je na slikovit način poručio kako će se u Zagrebu osjećati ugodno i prihvaćeno.

Europska komisija bi do kraja rujna trebala dati ocjenu svih pristiglih kandidatura od ukupno 19 europskih gradova koji su iskazali interes, a konačnu odluku trebali bi donijeti šefovi država ili vlada zemalja članica na summitu sljedeći mjesec. Odluku bi onda još formalno trebalo potvrditi u studenom na ministarskoj razini. EMA je najveća europska agencija s oko 900 zaposlenih, stoga bi njen dolazak bio iznimno koristan za državu domaćina.