x
x

Brošura i web stranica za kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

  26.08.2017.

Hrvatska se natječe za domaćinstvo sjedištu Europske agencije za lijekove (EMA), a premijer Plenković istaknuo je da su nam najveći aduti snažna tradicija javnog zdravstva i činjenica da je Hrvatska nova članica u kojoj nijedna europska agencija nema sjedište. Najveći je izazov bio pronaći odgovorajući prostor.

Brošura i web stranica za kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove

Komisija će do kraja rujna ocijeniti pristigle prijave, a onda će o tome raspravljati države članice na različitim razinama, između ostaloga i na najvišoj razini na summitu u listopadu. Konačni odabir lokacije trebao bi se obaviti na sastanku Vijeća za opće poslove u studenome. Izbor sjedišta u nekoliko krugova.

Izbor sjedišta obavit će se u nekoliko krugova. U prvom krugu svaka zemlja raspolaže sa po šest bodova. Za najbolji prijedlog može dati tri boda, za drugi dva i za treći jedan bod. Ako neki od kandidata dobije u prvom krugu od najmanje 14 zemalja članica (natpolovična većina zemalja članica) maksimalna tri boda, sjedište je njegovo. Ako to nije slučaj, pristupa se drugom krugu u kojem svaka zemlja ima jedan glas s po jednim bodom, koji može dati jednom od dva ili tri najbolja kandidata. Ako nitko u drugom krugu ne dobije 14 glasova, pristupa se trećem krugu u koji ulaze gradovi s najviše glasova. U trećem krugu dobiva onaj koji ima najveći broj glasova. U slučaju da dva kandidata imaju isti broj glasova pristupa se izvlačenju, koje organizira trenutačno predsjedavajuća zemlja.

Osim postupka izbora, dogovoreni su i kriteriji koje trebaju zadovoljiti gradovi koji se kandidiraju. Ključni je uvjet da agencija može odmah nastaviti sa svojom redovitom aktivnošću odmah po preseljenju, dakle mora se osigurati poslovni kontinuitet.

U odluci su pobrojani i drugi kriteriji koji moraju biti zadovoljeni, poput odgovarajuće zgrade s potrebnom kvadraturom. Primjerice, sadašnje sjedište EMA-e u Londonu ima 27.000 metara četvornih površine, od čega 6000 metara četvornih otpada na urede različite površine.

Zračna luka mora biti dobro povezana s ostalim europskim prijestolnicama, a važna je i prometna povezanost zračne luke s gradskim središtem. Potrebno je također osigurati uvjete za školovanje djece zaposlenika u višejezičnim školama, odgovorajuću zdravstvenu skrb za zaposlenike i članove njihovih obitelji, kao i mogućnost zapošljavanja bračnih drugova.

Brošura (pdf)

Web stranicu kandidature Hrvatske (EMA Zagreb) 

www.farmaceut.org, Hrvatsko farmaceutsko društvo