x
x

Dugovanja bolnica prema veledrogerijama 2,7 milijardi kuna

  21.09.2017.

Novoosnovana HUP-ova Koordinacija veledrogerija traži hitno rješavanje nagomilanih dugova u zdravstvu, objavljeno je na stranicama Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Dugovanja bolnica prema veledrogerijama 2,7 milijardi kuna
Dugovanja u zdravstvu su već sada preko 2,7 milijardi kuna, a tu se prvenstveno misli na dugovanja bolnica prema veledrogerijama. Bolnice su rokove plaćanja produljile i do 900 dana, deset puta više od zakonskih rokova.

Jučer je u HUP-u osnovana Koordinacija veledrogerija koja okuplja ključne predstavnike iz djelatnosti prometa na veliko lijekovima i medicinskim proizvodima, a s ciljem rješavanja problema i izazova s kojima se susreće zdravstveni sustav RH, kao i radi poboljšanja uvjeta i načina poslovanja te boljeg međusobnog povezivanja i organiziranja unutar ove djelatnosti. 

Problematika kojom će se Koordinacija najviše baviti odnosi se na velika ukupna dugovanja u zdravstvu koja već sada čine preko 2,7 milijardi kuna, a tu se prvenstveno misli na dugovanja bolnica prema veledrogerijama, koje su rokove plaćanja produljile i do 900 dana, čime su više od deset puta prekoračeni zakonski rokovi. Kao glavni opskrbljivači lijekova u lancu, veledrogerije nastoje biti na usluzi cjelokupnom zdravstvenom sektoru i društvu, no dodatni troškovi koje preuzimaju na sebe kako bi sustav neometano funkcionirao postaju svakim danom sve manje održivi i samim time ugrožava se budućnost krajnjih korisnika, odnosno pacijenata, s obzirom da nam prijeti i najgori mogući scenarij obustave isporuke lijekova bolnicama.

HUP- Koordinacija veledrogerija će svojim djelovanjem nastojati ukazivati na ovaj i sve druge probleme unutar zdravstvenog sustava te očekuju da će njihova inicijativa potaknuti odgovorne dionike (Ministarstvo zdravstva) na brzo rješavanje trenutno alarmantne situacije u zdravstvu.

HUP