x
x

Svjetski dan hepatitisa 2017: Eliminirajmo hepatitis!

  26.07.2017.

Svake se godine u svijetu 28. srpnja obilježava Svjetski dan hepatitisa u cilju podizanja svijesti javnosti o javnozdravstvenom značaju virusnih hepatitisa, prvenstveno hepatitisa B i C.

Svjetski dan hepatitisa 2017: Eliminirajmo hepatitis!

Svjetski dan hepatitisa se počeo obilježavati 2004. godine na razne datume. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je ovu inicijativu uvrstila među četiri kampanje za pojedinačne zarazne bolesti 2010. godine, i od tada se obilježava 28. srpnja, na dan rođenja Barucha S. Blumberga – američkog znanstvenika zaslužnog za otkrivanje hepatitisa B i razvoj cjepiva protiv ovog virusa, za što je 1976. godine primio Nobelovu nagradu.

Aktivnosti obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana hepatitisa su usmjerene pozitivnim promjenama u prevenciji i liječenju ovih bolesti, da bi se doprinijelo postizanju glavnog cilja prve Globalne zdravstvene strategije 2016.–2021. – eliminaciji virusnih hepatitisa u budućnosti. Aktivnosti uključuju poticanje pojedinaca, partnera i javnosti te izgradnju i jačanje političke volje za provedbu Globalne zdravstvene strategije o virusnim hepatitisima koju je SZO usvojila na Općoj skupštini 2016. godine (engl. 69th World Health Assembly) i Globalnih ciljeva održivog razvoja (engl. Sustainable Development Goals, SDGs) koji uključuju eliminaciju virusnih hepatitisa u sljedećih trinaest godina.

Diljem Hrvatske se provode mnogobrojne aktivnosti u organizaciji zdravstvenih institucija i organizacija civilnog društva. Slogan i poruka ovogodišnje kampanje SZO-a i Svjetskog saveza za hepatitis (engl. World Hepatitis Alliance) je „NEhep – Eliminirajmo hepatitis!“ (engl. NOhep-Eliminate hepatitis). Slogan predstavlja jednostavan i univerzalan poziv na akciju koji se može prilagoditi bilo kojoj lokalnoj sredini.
Aktivnosti koje doprinose eliminaciji hepatitisa su: povećanje svjesnosti, edukacije i informiranja, testiranja i pravodobnog dijagnosticiranja, liječenja, ciljane prevencije koja se odnosi na rutinsko cijepljenje protiv hepatitisa B, osiguranje kvalitete krvi i krvnih pripravaka u sustavu zdravstvene zaštite, te prevencije rizičnog korištenja droga (programi smanjenja štete).

Svaka aktivnost koja doprinosi prevenciji ili liječenju virusnih hepatitisa, korak je bliže eliminaciji tih bolesti.

Aktivnostima u borbi protiv hepatitisa doprinose i smjernice i nacionalne javnozdravstvene kampanje u čijem je središtu edukativna internetska platforma i mobilna aplikacija „Sve o hepatitisu“, čiji su suorganizatori Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), a podržavaju je Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Grad Zagreb, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Klinika za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Hrvatski crveni križ, Hrvatsko farmaceutsko društvo, Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i mnoge druge institucije.

Eliminacija hepatitisa B u budućnosti je, između ostaloga, cilj i strateškog dokumenta SZO-a o cijepljenju European Vaccine Action Plan 2015-2020, koji se temelji na strateškom dokumentu Global Vaccine Action Plan 2011 – 2020. Iako je za ovog uzročnika čovjek jedini prirodni domaćin i postoji djelotvorno i dostupno cjepivo, za eliminaciju hepatitisa B su izazov kronične infekcije, jer dio zaraženih ostaje doživotnim izvorima infekcije za osobe s kojima su u kontaktu.

Izvještaj SZO-a o 28 zemalja koje su značajno pogođene hepatitisima pokazuje da aktivnosti usmjerene eliminaciji hepatitisa, usprkos brojnim izazovima, daju vidljive rezultate. Hepatitis B se može uspješno spriječiti cijepljenjem, dok je kronični hepatitis C danas izlječiv zahvaljujući lijekovima nove generacije, što daje nadu da se u budućnosti hepatitis može eliminarati. No, potrebna je veća svjesnost i razumijevanje rizika i mjera zaštite, te važnosti prevencije, pravodobnog dijagnosticiranja i uključivanja oboljelih u liječenje, koje nije jednako dostupno u svim zemljama.
Hrvatska ima dobru medicinsku skrb za oboljele od hepatitisa. Uz dostupnost suvremenog liječenja, uključujući dostupnost novih, direktno djelujućih antivirusnih lijekova za liječenje kroničnog hepatitisa C koji su na listi HZZO-a od 2015. godine, te poboljšanjem epidemiološkog praćenja, procijepljenosti i dijagnosticiranja, zajedničkim djelovanjem zdravstvenog sustava, stručnjaka, pacijenata, zdravstvene administracije, zajednice i organizacija civilnog društva, Hrvatska ima veliku mogućnost uklopiti se u realizaciju ciljeva Svjetske zdravstvene organizacije.

Potrebno je nastaviti s dosadašnjim mjerama i kontinuirano poboljšavati nacionalni odgovor prevencije i liječenja hepatitisa B i C.