x
x

Pravastatin kod starijih pacijenata ne donosi željenu korist

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  31.07.2017.

Pravastatin nije učinkovit u primarnoj prevenciji kardiovaskularnih događaja kod starijih pacijenata s hiperlipidemijom i hipertenzijom, govore rezultati studije odjavljene u JAMA Internal Medicine.

Pravastatin kod starijih pacijenata ne donosi željenu korist

Mnogo starijih osoba uzima statine kao primarnu prevenciju kardiovaskularnih događaja, no malo je dokaza o učinku ovih lijekova u dobnoj skupini iznad 75 godina. Cilj ove studije bio je proučiti učinak statina u primarnoj prevenciji kod pacijenata u dobi od 65 do 74 i iznad 75 godina.

U sekundarnoj analizi velike studije ALLHAT-LLT promatrani su pacijenti stariji od 65 godina koji nisu imali aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, ali su imali umjereno povišen krvni tlak i lipide u krvi. Pacijenti su randomizirani tako da je skupina od 1467 pacijenata dobivala pravastatin (40 mg/dan), a 1400 pacijenata dobivalo je uobičajenu njegu.

Nakon 6 godina mortalitet bilo kojeg uzroka bio je nešto veći u skupini koja je dobivala statin (16% vs. 14%), ali ta razlika nije bila statistički značajna. Također, nije bilo statistički značajne razlike ni u sekundarnim ishodima poput koronarne bolesti srca.

Rezultati ove studije su pokazali da pravastatin kod pacijenata s umjerenom hiperlipidemijom i hipertenzijom ne donosi statistički značajnu korist. Prema tome, treba biti oprezan pri propisivanju ove skupine lijekova kod starijih pacijenata s obzirom na mišićne nuspojave.