x
x

Supkutana formulacija buprenorfina pokazuje obećavajući učinak

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  27.06.2017.

Buprenorfin je učinkovit i široko prihvaćen tretman za liječenje ovisnosti o opioidima. Na tržištu su trenutno dostupne sublingvalne formulacije buprenorfina koje mogu biti zlorabljene, a pacijenti su često neadherentni.

Supkutana formulacija buprenorfina pokazuje obećavajući učinak

U svijetu preko 33 milijuna osoba koristi opioide u nemedicinske svrhe. Primarni cilj liječenja ovisnosti o opioidima je pomoći pacijentima da smanje ili potpuno prekinu uzimanje opioida. Buprenorfin se pokazao kao učinkovita terapija u liječenju te ovisnosti, a njegove glavne prednosti pred metadonom su manji rizik od depresije disanja i predoziranja. Dostupan je u obliku sublingvalnih tableta, a tu formulaciju ovisnici često ''šmrču'' ili injektiraju kako bi postigli efekt euforije. Kako bi se smanjio rizik zlouporabe i predoziranja, osmišljena je formulacija buprenorfina koja se primjenjuje supkutano.

U ovoj maloj, dvostruko slijepoj studiji sudjelovalo je 46 odraslih osoba sa srednjom do teškom ovisnosti o opioidima koji nisu tražili pomoć u liječenju ovisnosti. Randomizirani su tako da primaju 24 ili 32 mg buprenorfina svaki tjedan, a učinak ovog lijeka provjeravan je odgovorom na hidromorfin.

Rezultati su pokazali da ova formulacija buprenorfina uspješno blokira učinak hidromorfina u obje primijenjene doze i smanjuje simptome prekida uzimanja droge. Sigurnost primjene, dobra podnošljivost, brzi učinak i smanjena mogućnost zlouporabe glavne su prednosti supkutane formulacije buprenorfina koja bi se mogla koristiti pri inicijalizaciji terapije ili stabilizaciji pacijenata ovisnih o opioidima.