x
x

Mogu li fluktuacije u težini povećati kardiovaskularni rizik?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  11.04.2017.

Većina pacijenata redovito dobiva savjete o zdravoj tjelesnoj težini, a fluktuacije u težini su normalna pojava za mnoge osobe koje na neki način mijenjaju prehrambene navike.

Mogu li fluktuacije u težini povećati kardiovaskularni rizik?

Kako bi otkrili povezanost između fluktuacija u težini i kardiovaskularnog rizika, istraživači su analizirali podatke 9509 sudionika studije Treating to New Targets (TNT) u kojoj su istraživani učinci atorvastatina kod pacijenata s bolešću koronarnih arterija.

Težina je mjerena svaka 3 mjeseca prvih godinu dana, a kasnije svakih 6 mjeseci. Srednja vrijednost iznosila je 85 kg, bilo je prosječno 12 mjerenja kod svakog sudionika tijekom trajanja studije (4,7 godina), a težina je prosječno varirala 1,8 kg.

Svako povećanje varijabilnosti za vrijednost standardne devijacije (1,5 – 1,9 kg) povećavalo je rizik od kardiovaskularnog incidenta za 4%. Pacijenti s najvećim varijacijama imali su rizik za kardiovaskularni incident 64% veći od onih s najmanjim varijacijama. Ova povezanost nije pronađena kod osoba normalne tjelesne težine.