x
x

Terapija s ACEi/ARB zahtijeva praćenje razine kreatinina

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  20.03.2017.

Pacijentima koji započinju terapiju blokatorima renin-angiotenzinskog sustava čak i maleni porast razine serumskog kreatinina označava povećani kardiorenalni rizik, govore rezultati studije objavljene u BMJ-u.

Terapija s ACEi/ARB zahtijeva praćenje razine kreatinina

Britanski istraživači analizirali su zdravstvene podatke oko 120.000 pacijenata koji su započeli terapiju inhibitorima angiotenzin konvertirajućeg enzima (ACEi) ili blokatorima angiotenzinskih II receptora (ARB) kako bi pratili ishode navedene terapije. Svima je izmjerena razina kreatinina prije i unutar 2 mjeseca od početka terapije.

Manje od 2% ispitanika imalo je porast razine kreatinina za 30 ili više posto. U usporedbi s pacijentima koji su imali stabilnije vrijednosti kreatinina, u ovoj skupini povećan je rizik od teškog zatajenja bubrega, infarkta miokarda, srčanog zatajivanja ili općeg mortaliteta. Autori naglašavaju da je rizik za navedena stanja povećan već kod porasta razine kreatinina za 10-19% i da je ''ovisan o dozi'', što je zabrinjavajuće s obzirom da trenutne smjernice preporučaju prekid terapije tek kod povećanja razine kreatinina od 30%.

Samo mali dio pacijenata prikladno je praćen, a terapija se rijetko prekida kako je to propisano u smjernicama. Ova studija naglašava značaj praćenja bubrežne funkcije u rizičnim skupinama i potrebu za reevaluacijom rizika i benefita ovakve terapije kod pacijenata s povećanim razinama kreatinina.