x
x

"Moraš skupit' sve!" - Kako Pokemon GO utječe na fizičku aktivnost mladih?

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  19.01.2017.

Pokemon GO igra je proširene virtualne stvarnosti u kojoj igrači pomoću svojih 'pametnih telefona', smartphona traže likove iz crtanog filma na lokacijama u stvarnom svijetu.

"Moraš skupit' sve!" - Kako Pokemon GO utječe na fizičku aktivnost mladih?

Igra Pokemon GO stekla je veliku popularnost u 2016. godini, a interes medicinskih stručnjaka dobila je zbog poticanja fizičke aktivnosti. Naime, da bi igrač ''uhvatio Pokemona'', potaknut je na hodanje.

U studiji objavljenoj u časopisu The BMJ, ispitivano je utječe li igranje igre na broj koraka koje osoba dnevno napravi unutar 6 tjedana od instalacije igre. Bilježen je broj koraka u danu 4 tjedna prije instalacije igre i 6 tjedana nakon, pomoću aplikacije na 'pametnom telefonu'.

U ovoj kohortnoj studiji sudjelovalo je 560 sudionika koju su prosječno napravili 4256 koraka dnevno 4 tjedna prije instalacije igre. Tijekom prvog tjedna igranja, igrači su napravili prosječno 955 koraka više nego ranije, a taj porast broja koraka je bio sve blaži tijekom sljedećih 5 tjedana. Do 6. tjedna broj koraka je bio isti kao prije instalacije igre.

Pokazalo se da igranje ove igre zaista povećava fizičku aktivnost, na taj utjecaj je bio kratkog vijeka. Moguće da bi utjecaj bio drugačiji, odnosno veći, da su se u obzir uzele neke druge populacije (npr. djeca).