x
x

Nova knjiga: Cijepljenje i cjepiva

  13.11.2016.

Prevencija bolesti suvremeni je stručni i društveni imperativ za čiji su uspjeh nužni usuglašeni stavovi liječnika koji rade na svim razinama zdravstvenog sustava, neovisno o tome jesu li izravno ili neizravno uključeni u samu provedbu preventivnog programa.

Nova knjiga: Cijepljenje i cjepiva

Iako je cijepljenje dokazano najuspješniji preventivni program, posljednjih se godina neopravdano dovodi u pitanje. Odbijanje i odgađanje roditelja da cijepe svoju djecu dovelo je do smanjenja cijepnih obuhvata, što je uz globalnu povezanost i migracije rezultiralo porastom učestalosti bolesti koje su bile u fazi eliminacije.

U ovom Priručniku se problem cijepljenja razmatra multidisciplinarno iz perspektive liječnika praktičara: pedijatara, specijalista školske i obiteljske medicine, epidemiologa, infektologa, neonatologa. Eksperti u svojim područjima koji publiciraju u recentnim domaćim i svjetskim časopisima, ali i liječnici praktičari s dugogodišnjim vlastitim iskustvom iznose najnovije stručne i znanstvene stavove o sadržaju i imunološkim učincima cjepiva, razlozima zašto i protiv čega se treba nastaviti cijepiti, koji su razlozi za proširenje programa cijepljenja, kako i čime cijepiti prijevremeno rođenu djecu, ali i onu oboljelu od malignih i alergijskih bolesti, cijepljenju tijekom trudnoće i dojenja, što nam donosi cijepljenje protiv HPV-a. Stručnjak obiteljskog prava obrazlaže Odluku Ustavnog suda o cijepljenju u kontekstu prava djeteta i roditeljske skrbi. Posebnu praktičnu vrijednost imaju odgovori utemeljeni na dokazima priređeni po najčešćim pitanjima roditelja o cijepljenju i cjepivima, postupnici nadoknadnog cijepljenja, cijepljenja u prigodnim situacijama i indikacijama za prošireni Program cijepljenja, te protokol postupanja u slučajevima kontakta s oboljelim od tuberkuloze.

Nadamo se da će ovaj Priručnik osvježiti znanja i osnažiti pozitivne stavove i vještine medicinara ali i suradnih struka koji u skrbi imaju djecu o cijepljenju kao kompleksnoj medicinskoj intervenciji.

Iz predgovora urednice doc. prim. dr. sc. Irene Bralić

Medicinska naklada