x
x

Cijepljenje odraslih – kako to rade u Americi?

  Klara Čičić, dr. med.

  15.06.2014.

Savjetodavni odbor za imunizaciju objavio je izmjene postojećih američkih smjernica za cijepljenje osoba starijih od 19 godina u časopisu Annals of Internal Medicine.

Cijepljenje odraslih – kako to rade u Americi?
Najčešći razlozi neprovođenja cijepljenja odraslih u Americi bili su financijske prirode, primjerice nedostatak naknade za kupovinu cjepiva te nedostatak zdravstvenog osiguranja.

U kalendar cijepljena dodano je cjepivo Haemophilus influenzae tip B (Hib). Preporuča se jedna doza za odrasle koji su splenektomirani ili boluju od srpaste anemije. Osobe koje su prošle transplantaciju hematopoetskih matičnih stanica trebale bi primiti seriju od 3 doze 6 do 12 mjeseci nakon transplantacije bez obzira na prijašnji Hib status. Više se ne preporuča Hib cijepljenje necijepljenih HIV-pozitivnih osoba jer je rizik infekcije nizak.

Godišnje cijepljenje protiv gripe inaktiviranim cjepivom (IIV) preporuča se svim osobama starijim od 6 mjeseci života, uključujući trudnice i osobe s alergijom na jaja koja se manifestirala samo osipom. Rekombinantno cjepivo protiv gripe (RIV) ne sadrži proteine jaja te se može koristiti u osoba od 18 do 49 godina starosti bez obzira na težinu alergijske reakcije na jaja. 

Jedna doza cjepiva protiv Herpes zoster virusa  preporuča se starijima od 60 godina bez obzira jesu li prije toga imali epizodu zostera.

U osoba u kojih se preporuča primjena oba cjepiva protiv pneumokoka (imunokompromitirane osobe starije od 19 godina, splenektomirani, osobe s curenjem CS likvora ili s implantiranom pužnicom), trebali bi primiti konjugirano cjepivo (PCV13) te najmanje 8 tjedana nakon toga polisaharidno cjepivo(PPSV23).

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) preporuča se ženama od 19-26 godina starosti i muškarcima od 19-21 godina starosti koji nisu bili ranije cijepljeni. Cjepivo se daje u seriji od 3 doze, s time da drugu dozu treba primijeniti 4 do 8 tjedana nakon prve doze, treću 16 tjedana nakon druge. Ne preporuča se HPV cijepljenje trudnica.

Odrasli koji nisu primili cjepivo protiv tetanusa, difterije i hripavca (DTaP), trebali bi primiti jednu dozu DTaP te po jednu dozu cjepiva protiv tetanusa i difterije svakih 10 godina.

U zasebnom članku također objavljenom u časopisu Annals of Internal Medicine, znanstvenici su anketirali više od 800 internista i liječnika obiteljske medicine kako bi ustanovili koje su prepreke u cijepljenju odraslih osoba prema smjernicama.

Zanimljivo, najčešći razlozi neprovođenja cijepljenja odraslih u Americi bili su financijske prirode, primjerice nedostatak naknade za kupovinu cjepiva te nedostatak zdravstvenog osiguranja.

Razina procijepljenosti odraslih trenutno je niska, a razlozi leže u neosviještenosti  i neuključivanju procjene potrebe cijepljenja i cijepljenja u rutinsku liječničku praksu.