x
x

Kardiovaskularne bolesti u žena – stigma i slaba osviještenost

  Klara Čičić, dr. med.

  12.08.2017.

Ukupno 45% žena nije znalo da su kardiovaskularne (KV) bolesti vodeći uzrok smrti. Oko 25% žena smatra kako je imati KV bolest sramotno, a čak 45% žena odgodilo je ili otkazalo pregled liječnika radi svijesti o prekomjernoj tjelesnoj težini.

Kardiovaskularne bolesti u žena – stigma i slaba osviještenost

Manje od 40% liječnika obiteljske medicine (LOM) ocijenilo je KV bolesti kao prioritet u svome liječnikom radu. Samo 20% LOM i 40% kardiologa smatraju se sposobnima procijeniti KV rizik u žena, a mnogi se ne pridržavaju preporučenih smjernica za procjenu rizika.

On-line upitnik o KV bolestima u žena, procjeni KV rizika i liječenju KV bolesti te o zdravstvenom ponašanju poslan je oko 300 liječnika i oko 1000 nasumično odabranih žena iz američke populacije u dobi od 25 do 60 godina.

KV bolesti su vodeći uzrok smrti u SAD-u, no ovo istraživanje pokazuje da velik dio populacije toga nije svjestan. Postoji stigma oko prekomjerne tjelesne težine i značajan je njen negativan utjecaj na zdravstveno ponašanje. Unatoč edukaciji, liječnici i dalje ne pridaju dovoljno veliku važnost prevenciji i liječenju KV bolesti.