x
x

Cijepljenjem i prevencijom protiv gripe

  07.02.2015.

Uz cijepljenje, kao aktivni oblik prevencije i jedini koji je gotovo potpuno učinkovit, moramo obratiti pažnju i na navike u svakodnevnom životu. Dobro funkcioniranje imunološkog sustava, odnosno imunoloških procesa kao i svih fizioloških procesa koji organizam održavaju u optimalnom stanju pretpostavka su zdravlja i zaštite od bolesti.

Cijepljenjem i prevencijom protiv gripe

Za optimalno funkcioniranje organizma i imunološkog sustava jednim dijelom, odgovorni smo i sami. Uravnotežena prehrana, redovita tjelesna aktivnost, primjerena higijena, dovoljno sna, kontroliranje stresa i zdrav okoliš čimbenici su koji znatno utječu na naše zdravlje i otpornost prema bolesti.

Zašto je važno naglasiti higijenu?

Pranje ruku jedna je od temeljnih korisnih navika u prevenciji prehlade i gripe, ali nije dovoljno oprati samo šake. Istraživanja su pokazala da se na podlakticama nalazi više bakterija nego na šakama.

Iako često smatramo kako se to podrazumijeva - potrebno je naglasiti važnost higijene u prevenciji zaraznih bolesti pa tako i gripe. Često pranje ruku najučinkovitiji je način zaštite od mikroorganizama. Preporučuje se pranje sapunom barem dvadeset sekundi (manje je bitna temperatura vode). Ako tekuća voda i sapun nisu dostupni, mogu se koristiti antibakterijske maramice i gelovi koji uništavaju većinu vrsta bakterija, virusa i gljivica.

Opće mjere higijene, ponajprije higijena nosa i pranje ruku pomažu u sprečavanju zaraze virusom gripe. Pranje ruku jedna je od temeljnih korisnih navika u prevenciji prehlade i gripe, ali nije dovoljno oprati samo šake. Istraživanja su pokazala da se na podlakticama nalazi više bakterija nego na šakama. Nakon pranja, ruke treba brisati papirnatim ručnicima. Pamučni ručnici mogu sadržavati znatnu količinu mikroorganizama. Dokazano je da papirnati ručnici sadrže manje bakterija od pamučnih i bolji su izbor- naročito na javnim mjestima. Pranje ruku posebno je važno prije jela i nakon kihanja, kašljanja ili ispuhivanja nosa. Važno je i Izbjegavati dodirivanje lica, oka, nosa i usta neopranim rukama.

Pri kihanju i kašljanju treba koristiti papirnatu maramicu za jednokratnu upotrebu i nakon korištenja baciti je u koš za smeće. Redovito ispiranje usta i grla antiseptičkim sredstvom još je jedna preventivna mjera koju nije loše provoditi u sezoni prehlada i gripa. Ova navika korisna je i za održavanje higijene i zdravlja sluznica. Ipak, treba biti oprezan da se sluznica kože ne bi isušila i na taj način smanjila svoju djelotvornost.

Gripa je zarazna bolest i lako se prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom. Izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje su oboljele od gripe jedan je od načina sprječavanja zaraze i širenja bolesti.

U sezoni gripe poželjno je Izbjegavati javna mjesta koja nisu dobro prozračena: čekaonice u bolnicama, tramvaje, koncertne dvorane, kina, kazališta.

Pročitajte cijeli članak: Mogu li nam u prevenciji gripe pomoći i pozitivne zdravstvene navike?