x
x

Oralno cjepivo protiv gripe: imunogeno i dobro podnošljivo

  Marija Škrlec, mag. pharm

  04.02.2020.

Oralno cjepivo protiv gripe dobro se tolerira i pruža zaštitni imunitet. U ispitivanjima faze II pokazuje sličan učinak intramuskularno primijenjenom inaktiviranom cjepivu.

Oralno cjepivo protiv gripe: imunogeno i dobro podnošljivo

VXA-A1.1, cjepivo s oštećenim sustavom za replikaciju, daje se oralno u tabletama namijenjenim oslobađanju virusa u ileumu, na mjestu za koje je prethodno pokazano da rezultira maksimalnom imunogenošću kod ljudi.

U studiji, koja je uključivala 179 nasumičnih sudionika u dobi od 18 do 49 godina, istraživači su procijenili zaštitnu učinkovitost oralnog VXA-A1.1 cjepiva u odnosu na intramuskularno cjepivo i placebo.

Učestalost gripe nakon izazivanja virusa bila je neznatno niža u skupinama s oralnim cjepivom protiv gripe (29%) i s intramuskulanim (35%) nego u skupini koja je primala placebo (48%).

Unatoč sličnoj učinkovitosti dvaju cjepiva, srednji geometrijski titri inhibicije hemaglutinacije (HAI) bili su značajno niži u skupini za oralno cjepivo (31,4) nego u intramuskularnoj IIV skupini (186,7).

Ovi rezultati sugeriraju da odgovor sluznice može biti učinkovitiji ili snažniji za zaštitu od gripe od reakcije u serumu.