x
x

Završila regionalna konferencija - Hospital Days

  02.10.2015.

Predstavljanjem koncepta budućnosti hrvatskog zdravstvenog sustava, prvo od strane Ante Ćorušića, predsjednika odbora na zdravstvo HDZ-a pa zatim Siniše Varge, ministra zdravlja, zatvorena je četvrta Hospital Days konferencija.

Završila regionalna konferencija - Hospital Days
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec iznijela je rezultate reforme zdravstva za razdoblje od 2012. do 2015. te istaknula da je izlaskom iz riznice omogućena autonomija u upravljanju financijskim sredstvima za zdravstvo. Značajan broj bolnica smanjio je dugovanje i znatno zdravije posluje.

Tijekom dva dana sudionici su mogli čuti više od 70 predavanja, razgovaralo se o 14 aktualnih tema, a panelisti su razmjenili mišljenja na 9 okruglih stolova. S više od 700 sudionika iz Hrvatske i regije, ovogodišnje izdanje konferencije s pravom se može proglasiti najvećom konferencijom u regiji na temu primjene tehnologije u zdravstvu i upravljanja bolnicama.

Drugi dan konferencije otvorila je tema akreditacije bolnica. U tematskom bloku Kvaliteta zdravstvene zaštite mogli su se čuti konkretni primjeri akreditacija bolnice Magdalena i Opće bolnice Murska Sobota. Na okruglom stolu raspravljalo se o spremnosti hrvatskih bolnica za međunarodnu akreditaciju, a panelisti su se složili da akreditacija donosi poboljšanje kvalitete, no i da je preduvjet za provedbu definicija standarda.

Tema Financiranje zdravstvenog sustava preispitala je mogućnosti ostvarenja dodatnih prihoda za bolnice, od kliničkih ispitivanja do zdravstvenog turizma. Tijekom panel diskusije bilo je moguće čuti da preduvjeti za dodatne prihode postoje jer zdravstvo od 1. siječnja posluje prema ekonomskim principima. U praksi sve konkretne inicijative i planovi stranih investitora deklarativno dobivaju zeleno svjetlo administracije, no zapinju na razini operativne izvedbe. U tematskom bloku (Ne)kompleksnost DRG sustava demistificirana je primjena DRG sustava u Hrvatskoj. Panelisti okruglog stola Plaćanje bolnica prema učinku složili su se da je implementacija novog sustava zaživjela, no ima prostora za unaprjeđenje.

U završnom tematskom bloku konferencije sudonici su imali priliku čuti dvije različite vizije budućnosti hrvatskog zdravstvenog sustava. Ante Ćorušić smatra da je prije svega bitno napraviti financijsku konsolidaciju zdravstvenog sustava, počevši od transformacije ministarstva te pripadajućih ustanova i institucija. Prevelik je broj bolnica obzirom na broj stanovnika pa hrvatsku bolničku mrežu treba redizajnirati. Također zagovara  dodatno zdravstveno osiguranje koje pruža viši standard liječenja, od izbora bolnice nadalje. S druge strane, ministar Varga je predstavio osnovne smjernice nacionalnog programa reformi s ciljem da se, između ostalog, poboljša kontrola rashoda bolničkih sustava, uvede novi model ugovaranja i plaćanja za bolnice, eZdravstvo te zajednička javna nabava. Osvrnuo se i na do sada postignute rezultate, među kojima se ističe plaćanje bolnicama prema izvršenoj usluzi. Ravnateljica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tatjana Prenđa Trupec iznijela je rezultate reforme zdravstva za razdoblje od 2012. do 2015. te istaknula da je izlaskom iz riznice omogućena autonomija u upravljanju financijskim sredstvima za zdravstvo. Značajan broj bolnica smanjio je dugovanje i znatno zdravije posluje.

Ovogodišnja konferencija ponudila je više od 70 predavanja te prostor za razmjenu iskustava brojnih sudionika iz Hrvatske i regije te okupila zdravstvenu, IT i farmaceutsku struku.

Prezentacije predavača dostupne su na službenoj web stranici konferencije www.hospital.in.hr