x
x

Hrvatske bolnice i akreditacijski certifikat

  20.07.2011.

Deset hrvatskih bolnica trebalo bi do kraja godine dobiti akreditaciju odnosno potvrdu da zadovoljavaju određene uvjete kvalitete, ukoliko prođu na natječaju koji je prošlog tjedna raspisala Agencija za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu. Akreditaciju će provoditi Agencija, a troškove će snositi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Hrvatske bolnice i akreditacijski certifikat

U ovom trenutku ne znamo koliko će iznositi troškovi akreditacije jer će bolnice troškovnike dostavljati po završetku postupka. Novac za to nije niti predviđen u proračunu za ovu već će biti plaćeno u sljedećoj godini", kaže ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep. Ovo će na neki način biti nagrada za bolnice koje su proteklih godina radile na uspostavljanju stnadarda kvalitete jer sve sljedeće bolnice koje će se akreditirati, troškove postupka će snositi same. HZZO će platiti troškove za jedan klinički bolnički centar, dvije kliničke i sedam općih bolnica. Natječaj će trajati tri mjeseca, a prve akreditacije bit će izdane u prosincu.

E-naručivanje

Da bi se mogle prijaviti na natječaj bolnice moraju zadovoljavati propisane uvjete kao što su, primjerice, uspostavljena organizacijska struktura sustava kvalitete zdravstvene zaštite, moraju imaju dokumente sustava kvalitete te dokumentirane postupke za upravljanje dokumentima, provođenje unutarnje ocjene i sigurnost pacijenata, moraju imati razvijen sustav za upravljanje pritužbama pacijenata, moraju imati riješeno zbrinjavanje opasnog medicinskog i infektivnog otpada, te stvorene preduvjete za spajanje na informatički program CEZIH. "Interes među bolnicama je velik, dolazi nam puno upita kao i zamolbi za edukaciju bolničkog osoblja o akreditacijskim standardima i akreditacijskom postupku", kaže ravnatelj Agencije Renato Mittermayer. Agencija je u proteklom vremenu zaposlila tri nova djelatnika i trenutno ima 17 certificiranih edukatora koji educiraju bolničko osoblje o akreditacijskim standardima i akreditacijskom postupku. Klinička Bolnica Sv. Duh se već dulje vrijeme priprema za proces akreditacije koju smatraju vrlo važnom. Cijeli tekst dostupan je u Poslovnom dnevniku.