x
x

Rujan - mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti

  24.09.2018.

Svjetske i naše procjene govore da u Hrvatskoj s demencijom živi oko 90.000 osoba. Bez utvrđene dijagnoze u najmanje 80 posto slučajeva. Svakog sata pridružujem im se još jedna. Svjetska zdravstvena za petnaest godina predviđa, ukoliko se ne pronađu odgovarajući lijekovi, da će se taj broj u svijetu udvostručiti. A do 2050. utrostručiti!

Rujan - mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti

Zato je ovogodišnja tema Mjeseca borbe protiv Alzheimerove bolesti u Hrvatskoj Demencija se tiče svih nas. Jer ako imamo toliko osoba s demencijom i ako prema svjetskim statistikama brigu o njima prosječno dijele 2,5 člana njihovih obitelji, onda praktično među nama gotovo da ne postoji osoba koja ne zna za barem jednu osobu koja izravno nosi breme demencije. Ali o tome rijetko javno govorimo… kao da je živjeti s demencijom sramno!?

Što Vi možete učiniti?

Međutim, u najvećem broju slučajeva osobe s demencijom su u našem društvu stigmatizirane. Obilježene kao mentalni ili psihički bolesnici, iako to nisu. Zato se povlače iz društva, taje svoje stanje pa žive bez socijalne pomoći i dijagnoze, a to znači i da se ne liječe. Vi koji znate da je to loše i koji ste svjesni bremena demencije, možete jako puno učiniti kako bi se unaprijedila javna svijest o demenciji. To će pomoći osobama s demencijom da se ne povlače iz društva. Zato svaki puta kada ste u prilici objasnite svojim znancima i prijateljima 5 ključnih istina o demenciji. Jer koliko god trebali nacionalne planove i akcijske programe borbe protiv demencije, niti jedan zakon ili propis neće nas riješiti negativnih predodžbi o demenciji – bez naše pomoći.

5 ključnih stvari koje treba znati o demenciji

Suprotno općem mišljenju većine, Alzheimerova bolest nije samo 'bolest zaboravljanja' već sistemska bolest koja oboljelog dovodi do potpunog gubitka samostalnosti i pokretnosti, do inkontinencije, nemogućnosti komunikacije i razumijevanja svega što se oko nje događa.. Na kraju, pred smrt, oboljela osoba više ne zna samostalno jesti i piti, pa joj je potrebna stalna zdravstvena skrb.

Kada bi ljudi znali samo pet jednostavnih činjenica o demenciji, to bi im zaista pomoglo da o njoj i onima koji žive s demencijom misle drugačije. Otkrijte na stranicama www.prijateljidemencije.alzheimer.hr što znače:

5 ključnih stvari koje treba znati o demenciji

1. Demencija nije normalni dio starenja;

2. Demenciji su uzroci bolesti mozga;

3. Demencija nije samo gubljenje pamćenja;

4. Moguće je živjeti dobro s demencijom;

5. Najbitnija je osoba, a ne demencija.

Izvor: Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest