x
x

Osteohondritis disekans lakta: liječenje mladih sportaša

  04.03.2012.

Osteohondritis disekans lakta - postignuti su odlični rezultati kod sportaša tinejdžerske dobi koji su liječeni artroskopskim debridementom i mikrofrakturom, objavljeno je u CMJ-u.

Osteohondritis disekans lakta: liječenje mladih sportaša

Cilj Utvrditi ishod kod pacijenata s osteohondritis disekansom lakta koji su liječeni postupkom mikrofrakture, koji se već prije pokazao uspješnim kod osteohondritis disekansa koljena i gležnja.

Postupci Istraživanje je uključilo 9 mladih pacijenata koji su ranije liječeni postupkom artroskopskog debridementa i mikrofrakture kod istog kirurga. Medijan dobi za vrijeme zahvata bio je 15godina (raspon 12-19). Medijan vremena između zahvata i procjene bio je 5 godina (raspon 2-9). Procjena je uključila liječnički pregled i razgovor s pacijentom uključujući određivanje funkcije lakta. Uspjeh liječenja određen je Mayo indeksom za procjenu funkcije lakta i povratkom pacijenata bavljenju sportom.

Rezultati Osam pacijenata pokazalo je odlične rezultate a jedan je pokazao dobar rezultat. Četiri pacijenta povisila su intenzitet treniranja, 2 su ostala na istoj razini aktivnosti, 2 su promijenila sport (zbog razloga nevezanih za stanje njihovog lakta), a 1 je napustio profesionalno bavljenje sportom i počeo trenirati samo rekreativno. Nitko od pacijenata nije se u potpunosti prestao baviti sportom.

Zaključak Zagovaramo uporabu artroskopskog liječenja mikrofrakturom, nakon kojeg slijedi strogi rehabilitacijski režim, za učinkovito liječenje osteohondritis disekansa lakta.

Ivan Bojanić, Tomislav Smoljanović, Stjepan Dokuzović

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000Zipantola PROTECTPlivit C 1000 Plus
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: