x
x

Erektilna disfunkcija uz kurvaturu penisa – prikaz slučaja

  Dinko Hauptman, dr. med., specijalist urolog

  12.09.2019.

U današnje vrijeme sve veći broj bolesnika se javlja u andrološku ambulantu s tegobama erektilne funkcije. Nerijetko iste bolesnike zahvaća i Peyronijeva bolest ili induratio penis plastica koja ima onemogućava normalni spolni odnos. Radi se o dobroćudnoj bolesti vezivnog tkiva koja je progresivna te narušava kvalitetu muškarca i žene podjednako. Na sreću postoje uspješne metode liječenja ovakvih bolesnika. Slijedi prikaz slučaja.

Erektilna disfunkcija uz kurvaturu penisa – prikaz slučaja

Prikaz bolesnika

Bolesnik 50 godina star javlja se prije godinu dana na prvi urološki/androloški pregled. Njegove glavne tegobe su oslabljena erekcija koja se ne javlja uvijek, međutim nakon jednog spolnog odnosa osjetio je jaku bolnost u spolovilu te se nakon 3 mjeseca spolovilo počelo kriviti prema trbuhu. U opsežnom razgovoru s bolesnikom saznaje se kako do sada nije teže bolovao, povremeno uzima diazepam kada ima jače opterećenje na poslu. Inače je po struci informatičar, radi u privatnoj firmi te su ponekad rokovi isporuke prekratki i radi do kasno u noć. Po privatnom planu nije najsređeniji, te se često svađa sa suprugom što ga dodatno opterećuje.

Pri pregledu oba testisa su palpacijski uredna, DRP (digitorektalni pregled) ukazuje na prostatu primjerenu dobi bez znakova upale ili tumora, ali se u dorzalnoj sredini penisa palpira plak 1 cm dužine.

Tražim osnovne nalaze za obradu bolesnika s erektilnom disfunkcijom iako sumnjam kako se radi više o psihogenoj komponenti. Dodatno tražim i fotodokumentaciju penisa u erekciji kako bi procijenio stupanj zakrivljenosti penisa ne bi li mogao planirati razgovor i mogućnosti liječenja.

Na kontroli nakon cca 3 mjeseca donosi nalaze i slike:

1. GUK 5,4 mmol/L

2. Kolesterol 5,6 mmol/L

3. Trigliceridi 1,4 mmol/L

4. Ukupni testosteron 14,5 nmol/L

5. Fotografija penisa u erekciji na kojoj se vidi kurvatura prema gore otprilike 45 − 60 stupnjeva

Bolesnik se i dalje žali na iste simptome, ali više nema bolova u penisu pri erekciji, dok je erekcija i dalje povremeno slabija. Iz nalaza je razvidno kako ne postoje značajnija odstupanja u laboratorijskim nalazima dok perzistira krivina penisa koja onemogućava bolesnika u normalnom spolnom odnosu pogotovo pri punoj erekciji.

S bolesnikom smo razgovarali o mogućnostima liječenja i prirodi zakrivljenosti penisa. Bolesnik dodatno pristaje na razgovor s psihologom/seksologom ne bi li stabilizirao stres u njegovom životu kako bi se erektilna funkcija stabilizirala. Propisana je doza sildenafila od 50 mg po potrebi kao sigurnost pri stupanju u spolni odnos.

Na slijedećoj kontroli nakon 2 mjeseca bolesnik dolazi s nalazom psihologa u kojem se jasno vidi kako ima određenih tegoba te će se provoditi nekoliko psihoterapija. Bolesnik je koristio sildenafil te navodi kad uzme terapiju kako nema tegoba s postizanjem erekcije, ali kako ne bi želio biti ovisnik o tabletama te pristaje na psihoterapiju. Kako i dalje perzistira kurvatura penisa prema gore, ponovno su mu objašnjene mogućnosti liječenja te pristaje na operativni zahvat korekcije penisa uz sve rizike koje prihvaća.

Nakon preoperativne obrade javlja se ponovno na kontrolu uz napomenu kako su tegobe s erektilnom funkcijom u poboljšanju.

Bolesnik je hospitaliziran unutar 2 tjedna te je prilikom operacije odlučeno kako će se zbog izražene krivine penisa i kako bi se izbjeglo dodatno skraćivanje penisa učiniti korekcija uz pomoć SIS grafta (submukoza tankog crijeva svinje).

Bolesnik je 2.postoperativni dan otpušten kući uz uredno cijeljenje rane. Dva tjedna nakon operacije dolazi na kontrolu te započinje uobičajene vježbe istezanja penisa. Nakon 6 tjedana od operacije započeo je spolne odnose. Penis je u erekciji ravan uz održanu erekciju iako  trenutno koristi sildenafil dok ne dobije potpuno samopouzdanje, a upozoren je prije operacije kako je moguća komplikacija slabljenje erektilne funkcije. Nastavlja i dalje psihološku terapiju. Kontrole u androloškoj ambulanti su i dalje u tijeku.

Rasprava

Radilo se o složenom bolesniku koji je imao psihogene tegobe erektilne disfunkcije uz izraženu krivinu spolovila koja ga je onemogućavala u normalnom spolnom odnosu. Učinjena je potrebna laboratorijska obrada ali najvažnije o svega je odvojiti dovoljno vremena za razgovor s ovakvim bolesnicima. Nakon farmakoterapije i pomoći psihologa erektilna funkcija se poboljšala. Kirurškim putem je korigirana krivina penisa te bolesnik dalje nema tegoba u normalnom spolnom odnosu. Na ovakav način se multidisciplinarnim pristupom uz operativni zahvat kvaliteta života bolesnika i njegove partnerice poboljšala.

Literatura

1.Hatzimouratidis K i sur. EAU guidelines on penile curvature. Eur Urol. 2012 Sep;62(3):543-52.

2. Hatzichristodoulou G. Grafting techniques for Peyronie's disease. Transl Androl Urol. 2016 Jun;5(3):334-41.

3. Cosentino M i sur. Surgical treatment of Peyronie's disease with small intestinal submucosa graft patch. Int J Impot Res. 2016 May;28(3):106-9.