x
x

Upozorenje kanadskih pedijatara - Pitajte liječnika ili ljekarnika!

  Anita Galić Skoko, mag. pharm., univ. mag.

  23.03.2016.

1 od 5 djece mlađe od 6 godina i dalje koristi određene bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu unatoč deklariranoj zabrani

Upozorenje kanadskih pedijatara - Pitajte liječnika ili ljekarnika!

Ključne poruke

  • Istraživanje je dokazalo zabrinjavajuću činjenicu kako otprilike 1 od 5 djece mlađe od 6 godina i dalje koristi određene bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu unatoč upozorenju o zabrani primjene u toj pedijatrijskoj dobnoj skupini na pojedinim lijekovima zbog nuspojava poput srčanih palpitacija srca ili porasta krvnog tlaka koje djeca ne znaju opisati ili reći roditeljima .
  • Unatoč upozoravajućim deklaracijama, potrebno je poduzeti strože mjere i ograničiti dostupnost takvih lijekova, a posebno rizično ponašanje pokazali su mlađi roditelji (majka mlađa od 35 godina) te oni koji su još imali starijeg brata ili sestru.
  • Učinkovitim metodama smanjenja potrošnje spornih lijekova kod djece mlađe od 6 godina smatraju se osvještavanje javnosti uz zdravstvene djelatnike i ograničavanje prevelike dostupnosti i kupovine ovih lijekova, stavljajući  ih pod nadzor.

Kombinirani bezreceptni lijekovi za kašalj i prehladu nisu namijenjeni djeci mlađoj od 6 godina

Novo istraživanje objavljeno u Canadian Journal of Public Health (Kanadski časopis za javno zdravlje) ukazalo je na problem kako oko 18% djece mlađe od 6 godina i dalje koristi određene bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu za koje je uporaba bila dobno ograničena, unatoč upozorenjima na deklaraciji  da ih ne koriste djeca mlađa od 6 godina, što nije značajno smanjenje od početka novog načina označavanja.

Istraživači su u okviru programa TARGet Kids! (jedinstvena suradnja pedijatara i znanstvenika iz St. Michael's Hospital i The Hospital for Sick Children, Toronto)ispitivali roditelje 3500 djece mlađe od 6 godina o primjeni određenih bezreceptnih lijekova za kašalj i prehladu. Program je pratio djecu od rođenja, s ciljem razumijevanja i prevencije određenih tegoba u ranoj životnoj dobi, kako bi se pravovremeno spriječile u svrhu pozitivnog učinka na zdravlje u kasnijoj životnoj dobi.

Naime, za one kombinirane bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu koji nisu bili namijenjeni djeci mlađoj od 6 godina, Health Canada je 2009. godine uveo nove obveze dodatnog označavanja deklaracije / upute o primjeni, jer su tadašnje statistike pokazale kako 22% djece mlađe od 6 godina i dalje koristi takve lijekove. Nova upozorenja i ograničavanje uporabe određenih bezreceptnih lijekova kod djece mlađe od 6 godina, uvedena su prije nekoliko godina jer nije bilo dostatnih dokaza o njihovoj učinkovitosti, a izvješća su ukazala na rizik od rijetkih ali ozbiljnih štetnih neželjenih događaja.

Takvi lijekovi (obično sirupi) kojima se 2009. godine u Kanadi ograničila uporaba sadrže kombinacije antihistaminika (lijek protiv alergije), dekongestiva (lijek za smanjenje otečenosti i poboljšanje prohodnosti sluznice) i analgetika/antipiretika (lijeka za bol/temperaturu). Prekoračenje doze ovakvih kombinacija može uzrokovati sedaciju, ali i fatalne ishode.

Istraživanje u kojem je sudjelovalo približno 3500 djece je proveo pedijatar dr. Jonathon Maguire iz bolnice St. Michaels Hospital u periodu od 2008.-2011. godine, pri čemu se pratila primjena lijeka za kašalj i prehladu kod djece prije i nakon novouvedenog zahtjeva označavanja.

"Rezultati istraživanja ukazali su na zabrinjavajuću činjenicu kako značajan postotak djece mlađe od 6 godina i dalje koristi bezreceptne lijekove za kašalj i prehladu unatoč novom označavanju od strane proizvođača i upozorenjima javnozdravstvenih tijela i regulatornih nadležnih agencija o dokazanoj štetnosti takve primjene za određene lijekove (kombinacije) u toj pedijatrijskoj dobnoj skupini", izjavio je dr. Maguire. Nadalje ističe kako "dokazi sugeriraju čak i da ovi lijekovi nisu djelotovorni kod male djece. Uzevši u obzir izostanak stvarnog terapijskog benefita, uz dokumentirani, dokazani zdravstveni rizik, potrebno je poduzeti strože mjere kako bi se ograničila primjena takvih lijekova u djece  mlađe od 6 godina."

Istraživači su upozorili na visoki postotak djece mlađe od 6 godina koji su redovito dobivali takve lijekove unatoč novom ograničavanju u označavanju deklaracija (uputa), stoga je takva regulatorna praksa imala mali učinak u smanjenju izloženosti osjetljivih dobnih skupina lijekovima.

Dr. Maguire izjavio je kako smatra da bi "veliki broj roditelja bio iznenađen kada bi znali da takvi lijekovi mogu biti štetni za djecu." Učinkovitim metodama smanjenja potrošnje spornih lijekova kod djece mlađe od 6 godina smatraju se osvještavanje javnosti i ograničavanje prevelike dostupnosti i kupovine ovih lijekova, stavljajući ih pod nadzor.

Studije su pokazale kako su su određene potencijalno štetne supstancije ili proizvodi kao npr. duhanski proizvodi, počele manje koristiti tek kada su stavljene pod nadzor (behind-the-counter ili iza blagajne) uz istaknuta upozorenja na deklaraciji. Istraživači smatraju da bi javno zdravstvo trebalo poduzeti slične strategije pozicioniranja takvih bezreceptnih lijekova za kašalj i prehladu kod djece stavljanjem "pod nadzor".

Istraživanje je i dodatno pokazalo kako je puno vjerojatnije da će takav lijek dobiti dijete mlađe od 6 godina ukoliko su roditelji mlađi (majka mlađa od 35 godina) te ukoliko dijete ima starijeg brata ili sestru, što ukazuje na potrebu prilagođene dodatne edukacije ovih skupina.

Dr. Maguire ističe kako "mlađi roditelji i oni koji su već koristili takve lijekove kod starije djece prije upozorenja Health Canada-e, vjerojatno nisu svjesni promjena u novom označavanjui upozorenjima, stoga je i više nego važno da zdravstveni djelatnici budu aktivni u osvještavanju o ovom problemu." Nastavlja uz šalu:  "Kada malo dijete kašlje ili je prehlađeno, izniman je izazov za roditelje da mu olakšaju tegobe i potraže rješenje, uvijek propisujem pacijentima i mnoštvo zagrljaja i poljubaca, kako bi kašalj i prehlada što brže prošla".

Poruka iz Hrvatskog farmaceutskog društva

Iz Hrvatskog farmaceutskog društva apeliraju na roditelje da "ne gledaju na lijekove kao na obični robni proizvod, te da uvijek u interesu zdravlja, pitaju svoga liječnika ili ljekarnika o lijekovima koje koriste njihova djeca, bez obzira da li se radi o receptnim ili bezreceptnim lijekovima. Iskustva država koje su prije više godina liberalizirale prodaju lijekova po supermarketima ili putem interneta su nažalost poražavajuća po javno zdravlje, posebno u najosjetljivijim skupinama kao što su djeca ili trudnice. Nakon više godina takve liberalizacije lijekova u državama poput Kanade, Velike Britanije ili SAD-a, prevelika i nekontrolirana dostupnost lijekova bez informacije zdravstvenog djelatnika danas nažalost uzima svoj danak po zdravlje. Nadamo da ćemo izbjeći ovu javnozdravstvenu prijetnju i da će lijek u Hrvatskoj uvijek ostati tamo gdje jedino treba i biti- u ljekarnama, pod nadzorom magistara farmacije."

Literatura

  1. St. Michael's Hospital. "Stronger measures needed to deter use of cough and cold medicine in young children." ScienceDaily. ScienceDaily, 16 March 2016. <www.sciencedaily.com/releases/2016/03/160316082944.htm>.
  2. DeGroot j. et al. Mandatory labeling requirements and over-the-counter cough and cold medication use in early childhood. Canadian Journal of Public Health. 2015; 106:8.
  3. http://journal.cpha.ca/index.php/cjph/article/view/5148