x
x

Oboljeli od cistične fibroze danas žive dulje

  Klara Čičić, dr. med.

  04.09.2014.

Preživljenje oboljelih od cistične fibroze značajno se poboljšalo između 2000. i 2010. godine, objavljeno je u časopisu Annals of Internal Medicine. Zdravstveni bi sustavi stoga u budućnosti trebali očekivati veći broj odraslih s cističnom fibrozom.

Oboljeli od cistične fibroze danas žive dulje
Važno je misliti na potencijalne komorbiditete odraslih osoba s cističnom fibrozom poput depresije, karcinoma kolona, kronične renalne insuficijencije te hipertrigliceridemije.

Za djecu s cističnom fibrozom rođenu 2010. godine očekivano trajanje života je 37 godina za žene i 40 godina za muškarce, ukoliko stopa mortaliteta ostane na razini iz 2010. No, ukoliko stopa mortaliteta nastavi padati, očekivana dob se povećava i iznosi 50 godina.

Autori su podatke oko 30.000 pacijenata s cističnom fibrozom sakupili iz registra CF Foundation Patient Registry.

Cistična fibroza je najčešća nasljedna bolest u bijelaca koja značajno skraćuje životni vijek. Prosječna incidencija je 1 : 2500 – 3500 stanovnika. Iako je bolest neizlječiva, napretkom terapijskih mogućnosti znatno je produljen životni vijek bolesnika.
Autori ove studije naglašavaju kako je važno misliti na potencijalne komorbiditete odraslih osoba s cističnom fibrozom poput depresije, karcinoma kolona, kronične renalne insuficijencije te hipertrigliceridemije.