x
x

Lokalno invazivni papilarni karcinom štitnjače - naša iskustva

  06.12.2012.

Dobro diferencirani karcinomi štitnjače, poglavito papilarni karcinomi, tumori su s dobrom prognozom, ali katkad imaju sklonost širenju u okolna tkiva. Širenjem tih tumora osim okolne muskulature i hrskavice, najčešće je zahvaćen gornji aerodigestivni trakt.

Lokalno invazivni papilarni karcinom štitnjače - naša iskustva

Tijekom 2 godine (200.8-2009. godine) u Klinici za bolesti uha, nosa i grla, kirurgiju glave i vrata, KBC-a Zagreb, liječeno je 233-je bolesnika s dobro diferenciranim karcinomom štitnjače. Među njima bila su 23 slučaja lokalno invazivnoga papilarnoga karcinoma štitnjače.

U ovom radu prikazali smo svoje iskustvo u liječenju 23-je bolesnika s lokalno invazivnim papilarnim karcinomom štitnjače sa posebnim osvrtom na ekstratiroidno širenje, kirurški zahvat i postoperacijsko liječenje.

Naše su preporuke za liječenje takvih bolesnika totalna tiroidektomija, selektivna disekcija vrata, odstranjenje makroskopski vidljivog tumora, radikalan kirurški zahvat za tumore s intraluminalnim širenjem u područje gornjeg aerodigestivnoga trakta i postoperacijska adjuvantna terapija.

Drago Prgomet, Mario Bilić, Lana Kovač, Zdenka Hutinec, Iva Topić