x
x

I trudnice se mogu cijepiti protiv kolere

  Petra Štefanac, mag. pharm.

  09.06.2017.

Kolera je ozbiljna infekcija probavnog sustava uzrokovana toksigenim sojevima bakterije Vibrio cholerae, a širi se fekalnom kontaminacijom vode i hrane. Bolesti je povezana s lošim sanitarnim uvjetima i nedostatkom čiste vode.

I trudnice se mogu cijepiti protiv kolere

Dosad su se tri cjepiva protiv kolere kvalificirala pri WHO (World Health Organisation): monovalentno oralno cjepivo s mrtvom bakterijom i rekombinantnom podjedinicom kolera B toksina te dva bivalentna oralna cjepiva s mrtvim bakterijama serogrupa 01 i 0139. Studije su pokazale da su ova cjepiva sigurna za korištenje, ali samo je mali dio sigurnosnih procjena učinjen na trudnicama tijekom izbijanja kolere. U opservacijskoj kohortnoj studiji tijekom izbijanja kolere u Malawiju promatrano je 835 trudnih žena koje su primile cjepivo i isto toliko trudnica koje nisu primile cjepivo. Rezultati studije nisu pokazali povećan rizik od spontanog pobačaja niti urođenih defekata kod djece trudnica koje su primile cjepivo.

U druge dvije studije, jedna na Zanzibaru, druga u Gvineji, također nisu nađene statistički značajne razlike u pojavi spontanih pobačaja ili bilo kakvih malformacija fetusa.

U endemskim područjima trudne žene su u opasnosti od infekcije kolerom koja može uzrokovati tešku dehidrataciju i, posljedično, gubitak fetusa. Prvenstveno treba provesti sanitarne mjere, poput osiguravanja čiste vode što često nije moguće, stoga WHO preporuča cijepljenje.