x
x

Treba li vaditi umnjake koji nisu iznikli ili su djelomično iznikli?

  16.11.2013.

U sustavnom pregledu je utvrđeno da preventivno odstranjenje impaktiranih umnjaka u adolescenata u svrhu smanjenja ili sprječavanja kasnije zbijenosti sjekutića ne može biti opravdano. Takvo odstranjenje umnjaka niti smanjuje niti sprječava kasniju zbijenost sjekutića.

Treba li vaditi umnjake koji nisu iznikli ili su djelomično iznikli?
Impaktirani umnjaci mogu biti povezani s različitim patološkim promjenama, kao što su oteklina i rane na zubnom mesu oko umnjaka, oštećenje korijena drugih kutnjaka, oštećenje drugih kutnjaka i zubnog mesa, bolest kosti oko drugih kutnjaka i razvoj cista ili tumora.

Umnjaci ili treći molari (kutnjaci) obično niču između 17. i 24. godine života. Obično su to zadnji zubi koji izrastu, i to uglavnom na mjestu odmah iza zadnjih zubi (drugih kutnjaka). Prostor za izbijanje umnjaka može biti ograničen i češće nego drugi zubi umnjaci ne izniknu ili samo djelomično izniknu – za takav umnjak kaže se da je impaktiran. Umnjaci obično ne izrastu jer su ukopani uz druge kutnjake, zube koji su direktno ispred kutnjaka. Takva situacija se javlja kada drugi kutnjaci blokiraju put izbijanja umnjaka i djeluju kao fizička barijera koja umnjaku onemogućuje daljnje izbijanje.

Ako pacijent ne osjeća znakove ili simptome boli ili nelagode u vezi s tim zubom, za impaktirani umnjak se kaže da je asimptomatski. Impaktirani umnjaci mogu biti povezani s različitim patološkim promjenama, kao što su oteklina i rane na zubnom mesu oko umnjaka, oštećenje korijena drugih kutnjaka, oštećenje drugih kutnjaka i zubnog mesa, bolest kosti oko drugih kutnjaka i razvoj cista ili tumora. Općenito se smatra da je vađenje impaktiranog umnjaka potrebno ako postoje simptomi boli ili neka od opisanih patoloških stanja. Stavovi stručnjaka o preventivnom odstranjenju asimptomatskih impaktiranih umnjaka proturječni su.

Cochrane sustavni pregled nije našao dokaze koji bi potvrdili ili opovrgnuli rutinsko profilaktično odstranjenje asimptomatskih impaktiranih umnjaka u odraslih jer nijedna studija učinjena na odraslima nije zadovoljila kriterije uključenja. Ipak, pronađeni su pouzdani dokaze koji ukazuju na to da preventivno odstranjenje impaktiranih umnjaka u adolescenata u svrhu smanjenja ili sprječavanja kasnije zbijenosti sjekutića ne može biti opravdano. Takvo odstranjenje umnjaka niti smanjuje niti sprječava kasniju zbijenost sjekutića.