x
x

Fluor je učinkovit za karijes dječjih trajnih zubi

  07.06.2013.

Zubni karijes može uzrokovati bol i dovesti do gubitka zubi. U većini razvijenih zemalja se učestalost zubnog karijesa smanjila u zadnjih 30 godina među djecom. Unatoč tome, neke osobe ili populacije suočavaju se s povećanjem karijesa i smatraju se osobama pod rizikom.

Fluor je učinkovit za karijes dječjih trajnih zubi
U ovom sustavnom pregledu nije donesen zaključak o učinkovitosti nadomjestaka fluora za prevenciju zubnog karijesa u mlađe djece s mliječnim zubima

Fluor je mineral koji sprječava zubni karijes. Fluor se može primijeniti na različite načine, ili lokalno (zubne paste, tekućine za ispiranje, gelovi) ili sustavno (nadomjestci fluora, fluorirana voda, sol). Danas se preventivni učinci lokalne terapije fluorom smatraju važnijim nego sustavni efekti fluora. Lokalni pripravci fluora su se pokazali visoko učinkovitima i uporaba zubnih pasti koje sadrže fluor danas je gotovo univerzalna. Kad se ne provodi svakodnevno četkanje zubi pastom koja sadrži fluor, rizik od karijesa se povećava i tada se preporučuju dodatni izvori fluora.

U Cochrane sustavnom pregledu utvrđeno je da u školske djece (starije od 6 godina) nadomještanje fluora ima zaštitni učinak protiv karijesa za trajne zube, u usporedbi s nikakvom terapijom fluorom. Nije bilo razlike između sustavnih i lokalnih pripravaka fluora za prevenciju zubnog karijesa. Brojne studije uključene u ovaj sustavni pregled provedene su u vrijeme kad se lokalni pripravci fluora nisu tako često koristili. Stoga imamo nedostatne dokaze da bi se donijele dobre preporuke. Danas bi učinak nadomjestaka fluora u djece koja koriste redovito zubne paste s fluorom vjerojatno bio ograničen.

U ovom sustavnom pregledu nije donesen zaključak o učinkovitosti nadomjestaka fluora za prevenciju zubnog karijesa u mlađe djece (mlađe od 6 godina) s mliječnim zubima. Štoviše, nema ni dovoljno dokaza mogu li nadomjestci fluora u djece mlađe od 6 godina dovesti do fluoroze, nuspojave kroničnog uzimanja pretjerane količine fluora.