x
x

Palijativna skrb i hospiciji u Hrvatskoj

  17.10.2013.

Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi, ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić sa suradnicima posjetio je danas Odjel za produženo liječenje s palijativnom skrbi kninske bolnice „Hrvatski ponos“, u čije je uređenje i opremanje Ministarstvo zdravlja uložilo 2,2 milijuna kuna.

Palijativna skrb i hospiciji u Hrvatskoj
U Općoj bolnici Sisak predviđeno je 8 palijativnih postelja, Dubrovniku 30, Pakracu 34, Kninu 36 a u Ogulinu 5 postelja. Od ukupno 79 postelja predviđenih u specijalnim bolnicama, u Novom Marofu ih je 37, Dugoj Resi 15, Biogradu na moru 10, specijalnoj bolnici „Sveti Rafael“ u Strmcu 17 a u riječkom hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“ 14 postelja.

"Ovo je važan odjel za Knin i za kninsku bolnicu, jer je jedan od pet odjela ovakvoga tipa u Hrvatskoj te je, po raspodjeli mreže odjela Ministarstva zdravlja koja je načinjena prema regijama, namijenjen pacijentima iz južnog dijela Hrvatske", kazao je ministar zdravlja i dodao kako odjeli za produljeno liječenje uvelike olakšavaju posljednje dane pacijentima u terminalnoj fazi života, koji trpe velike bolove i više od svega potrebna im je liječnička skrb. 

Odjel se sastoji od 116 kreveta (80 za produženo liječenje, 36 za palijativnu skrb) i zadovoljava potrebe bolesnika iz Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske i Zadarske županije. Namijenjen je za nastavak liječenja internističkih, neuroloških i kirurških bolesnika čije se liječenje, s obzirom na dijagnozu i potrebnu terapiju, ne može odmah nastaviti u kućnoj njezi ili im je zbog zdravstvenog stanja potrebna palijativna skrb.

U Mreži javne zdravstvene službe predviđene su 192 postelje za palijativnu skrb, od čega 113 postelja u općim i 79 u specijalnim bolnicama.

Tako je u Općoj bolnici Sisak predviđeno 8 postelja, Dubrovniku 30, Pakracu 34, Kninu 36 a u Ogulinu 5 postelja. Od ukupno 79 postelja predviđenih u specijalnim bolnicama, u Novom Marofu ih je 37, Dugoj Resi 15, Biogradu na moru 10, specijalnoj bolnici „Sveti Rafael“ u Strmcu 17 a u riječkom hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“ 14 postelja.  

Ministarstvo zdravlja donijelo je Strateški plan razvoja palijativne skrbi 2014.-2016. kojemu je cilj osigurati najbolju moguću zdravstvenu skrb oboljelima od neizlječivih bolesti te pomoći njihovim obiteljima. Tim je planom predviđeno je da se do 2016. godine broj palijativnih kreveta poveća na 300 kako bi se moglo zbrinuti 50 posto neizlječivih bolesnika.

Procjenjuje se da palijativnu skrb treba najmanje 20 posto pacijenata oboljelih od tumora i 5 posto neonkoloških pacijenata u posljednjih godinu dana života.