x
x

Može li intervencija glazbom prijeoperativno zamijeniti sedative?

  18.09.2013.

Intervencije glazbom mogu pružiti održivu alternativu sedativima i lijekovima protiv anksioznosti za smanjenje tjeskobe prije kirurškog zahvata objavljeno je na stranicama Hrvatskog Cochraneovog ogranaka.

Može li intervencija glazbom prijeoperativno zamijeniti sedative?
Terapija glazbom zahtijeva provođenje intervencije glazbom od strane obučenog glazbenog terapeuta, prisutnost terapijskog procesa, i korištenje individualno prilagođenih glazbenih doživljaja.

Ljudi koji čekaju kirurške zahvate često imaju visoku razinu tjeskobe. Takva tjeskoba može rezultirati negativnim tjelesnim reakcijama, kao što su povišeni krvni tlak i brzina otkucaja srca, što dovodi do sporijeg zacjeljivanja rana i povećanog rizika od infekcije. Visoka anksioznost također može utjecati na početak anestezije i usporiti poslijeoperativni oporavak.

Kako bi se smanjila razina anksioznosti kod pacijenta, prije operacije redovito se daju sedativi i lijekovi protiv anksioznosti. Međutim, oni često imaju negativne nuspojave, kao što su uzrokovanje pospanosti i poteškoća s disanjem, a mogu imati i interakcije s anesteticima te tako produžiti oporavak pacijenta i odgoditi otpust iz bolnice. Stoga se za smanjenje prijeoperativne anksioznosti, među ostalim nefarmakološkim intervencijama, sve veća pozornost posvećuje terapiji glazbom i intervencijama glazbom u medicini. Intervencije su kategorizirane kao 'glazbena medicina' kada medicinski djelatnici ponude pasivno slušanje unaprijed snimljene glazbe. Nasuprot tome, terapija glazbom zahtijeva provođenje intervencije glazbom od strane obučenog glazbenog terapeuta, prisutnost terapijskog procesa, i korištenje individualno prilagođenih glazbenih doživljaja. Sustavni pregled bio je potreban kako bi se ocijenila učinkovitost intervencija i glazbene terapije i glazbene medicine za smanjenje prijeoperativne anksioznosti.

Pregled je uključio 26 istraživanja s ukupno 2051 sudionika. Nalazi su sugerirali da slušanje glazbe može imati koristan učinak na prijeoperativnu anksioznost. Većina istraživanja imala je neke metodološke slabosti. Stoga ove rezultate treba interpretirati s oprezom. Međutim, ovi rezultati su u skladu s nalazima tri druga Cochrane sustavna pregledna članka o korištenju glazbenih intervencija za smanjenje anksioznosti u medicinski liječenih pacijenata. Stoga možemo zaključiti da intervencije glazbom mogu pružiti održivu alternativu sedativima i lijekovima protiv anksioznosti za smanjenje tjeskobe prije kirurškog zahvata.