x
x

Jednostavni postupci za noćno mokrenje kod djece prije alarma i lijekova

  28.08.2013.

Noćno mokrenje je nekontrolirano otpuštanje mokraće tijekom noći, pri čemu ne postoji neka organska bolest kao uzročnik. Može uzrokovati različite psihosocijalne probleme kao što su problemi u društvu, zadirkivanje braće i sestara i manjak samopouzdanja. Pogađa oko 15-20% djece u dobi od 5 godina, i do 2% odraslih osoba.

Jednostavni postupci za noćno mokrenje kod djece prije alarma i lijekova
Jednostavni postupci trebaju biti prva linija terapije za noćno mokrenje, prije nego se razmotri kupnja alarma za noćno mokrenje ili uzimanje lijekova za ovo često stanje kod djece.

Jednostavni bihevioralni postupci kojima se može pomoći djeci da postignu bolju kontrolu mjehura uključuju različite metode nagrađivanja, ograničavanje tekućine, vježbanje mjehura (uključujući vježbanje zadržavanja tekućine) te podizanje ili buđenje. Ti se postupci često koriste kao prvi pokušaji kontrole noćnog mokrenja i može ih provoditi obitelj bez pomoći zdravstvenih djelatnika.

Cochrane sustavni pregled u literaturi je pronašao 16 kliničkih istraživanja s ukupno 1643 djece. Najjednostavnijim postupcima bilo je posvećeno samo po jedno malo kliničko istraživanje, zbog čega su ti dokazi manje pouzdani.

Jednostavni postupci kao što je nagrađivanje djece za suhu noć (primjerice, izrada ploče na koju se stavljaju zvjezdice za noć bez mokrenja), podizanje i buđenje djece te vježbanje mjehura čine se učinkovitijima nego izostanak bilo kakvih postupaka, ali nisu jednako učinkoviti kao drugi postupci za koje se već zna da učinkovito djeluju – kao što su alarm za noćno mokrenje i lijekovi.

Čini se da ne postoji jedna jednostavna bihevioralna terapija koja je učinkovitija od neke druge. S druge strane, jednostavni postupci za noćno mokrenje nemaju nikakvih neželjenih učinaka i sigurni su za primjenu. Stoga se jednostavni postupci trebaju pokušati kao prva linija terapije za noćno mokrenje, prije nego se razmotri kupnja alarma za noćno mokrenje ili uzimanje lijekova za ovo često stanje kod djece.