x
x

Primjena antipsihotika nakon prve epizode psihoze

  Maja Grgec, dr. med.

  23.07.2013.

Pacijenti koji nakon remisije prve epizode psihoze primaju manju dozu antipsihotika ili antipsihotike dobivaju diskontinuirano postižu bolji oporavak, rezultati su ispitivanja objavljenog u časopisu JAMA.

Primjena antipsihotika nakon prve epizode psihoze

U istraživanju je sudjelovalo 103 pacijenta s preboljenom epizodom psihoze. Praćeni su 7 godina. U tom periodu funkcionalna remisija bolesti je postignuta u 46,2% pacijenata koji su primali nižu dozu antipsihotika ili diskontinuiranu dozu nakon remisije prve epizode psihoze. U grupi pacijenata koji su dobivali klasičnu terapiju održavanja u punoj dozi funkcionalna remisija je postignuta u manje slučajeva (19.6%). Pacijenti su uglavnom dobivali najčešće grupe antipsihotika kao što su risperidon, olanzapin i klozapin.

Dosadašnja istraživanja govorile su uglavnom u prilog suprotnome. Ipak, ovo je prvo istraživanje u kojem su pacijenti praćeni duži niz godina. Iako je jaka blokada dopaminergičnih receptora neophodna u otklanjanju akutnih simptoma ona ne rješava patofiziološke mehanizme u podlozi većine psihoza. S vremenom, otklanjanje suvišne dopaminergične blokade što se može postići smanjenjem doze antipsihotika ima povoljniji učinak na pacijente, objašnjavaju autori istraživanja.

VEZANI SADRŽAJ > <