x
x

Oralna higijena adolescenata tijekom terapije fiksnim ortodontskim napravama

  26.02.2022.

Unatoč velikim naporima uloženima u očuvanje oralnoga zdravlja, ne samo u Republici Hrvatskoj, nego u cijelom svijetu, bolesti usne šupljine su u porastu, a karijes je jedna od najraširenijih bolesti djece i adolescenata. Ortodontski elementi, kao što su bravice, tube i žice otežavaju svakodnevnu higijenu jer stvaraju retentivna mjesta plaka koja se teško čiste običnim četkicama pa je zbog toga nužno da pacijenti prije početka ortodontske terapije usvoje pravilne higijenske navike.

Oralna higijena adolescenata tijekom terapije fiksnim ortodontskim napravama

Kod mladih osoba na vrhuncu rasta i razvoja, odnosno u adolescentnom razdoblju, najčešće se propisuje ortodontska terapija mobilnim, fiksnim ili kombiniranim ortodontskim napravama. Terapija ortodontskim napravama, osobito fiksnima, pogoduje nakupljanju hrane i naslaga na zubima te je održavanje oralne higijene otežano i zahtjevno. Sama naprava stvara retentivna mjesta plaka na kojima nakupljeni biofilm može demineralizirati caklinu i potaknuti gingivitis.

Ovim radom željelo se ispitati kakav je utjecaj fiksne ortodontske terapije na konzumaciju hrane i održavanje oralne higijene kod adolescenata te njihova motiviranost za njezino održavanje. U tu je svrhu provedeno istraživanje u obliku anketnog upitnika od 23 pitanja, a sudjelovalo je 170 pacijenata adolescentne dobi od 11 do 19 godina koji su bili na terapiji fiksnim metalnim ortodontskim napravama u Klinici za ortodonciju Kliničkoga bolničkoga centra Zagreb.

Istraživanje je pokazalo da ortodontska naprava ne smeta pacijentima u održavanju oralne higijene, ali im otežava konzumaciju određenih namirnica. Najveći broj adolescenata zube pere dva puta na dan i koristi se srednje mekanom četkicom (35 %). Od pomoćnih sredstava 72,4 % ispitanika upotrebljava interdentalne četkice za zube, više od 50 % koristi se antiseptičkom vodicom za ispiranje usne šupljine. Zubnim koncem koristi se tek 31,2 % ispitane populacije (od kojih samo 4,1 % svakodnevno). Ispitanike su uglavnom na održavanje oralne higijene motivirali njihovi ortodonti (96,5 %), ali samo mali dio ispitanika upućen je u važnost pravilne prehrane tijekom fiksne ortodontske terapije.

Zaključak: Ortodonti svojim pacijentima trebaju davati detaljne upute o održavanju higijene te o pravilnoj prehrani za trajanja ortodontske terapije kako bi se minimalizirale negativne nuspojave fiksne ortodontske terapije. Pacijenti se trebaju motivirati tijekom svakoga kontrolnog pregleda te poticati da se u svakodnevnoj rutini koriste sa što više pomoćnih sredstava.

Martina Čalušić Šarac, Sandra Anić Milošević, Željana Matošić, Marina Lapter Varga