x
x

Klinika za anesteziologiju KBC Zagreb postala edukacijski centar

  17.05.2013.

Zahvaljujući višegodišnjem iskustvu i inovativnom pristupu liječenja najtežih bolesnika, Klinika za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC Zagreb, u suradnji s američkom korporacijom Covidien, postala je edukacijski centar iz mehaničke ventilacijske potpore za srednju i istočnu Europu.

Klinika za anesteziologiju KBC Zagreb postala edukacijski centar

Klinici je ustupljeno deset vrhunskih aparata za mehaničku ventilacijsku potporu ukupne vrijednosti 400 tisuća američkih dolara. Riječ je o respiratorima - aparatima za umjetno disanje koji će biti smješteni u Jedinicu intenzivnog liječenja kirurških bolesnika KBC Zagreb.

Edukacijski program provodit će se u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, putem dva modula. S obzirom da je program namijenjen stručnjacima iz cijele regije, za polaznike koji nisu iz hrvatskog govornog područja, tečaj će se održavati na engleskom jeziku, a očekuje se održavanje više tečajeva godišnje.

Edukaciju većinom provode stručnjaci KBC Zagreb koji su ujedno i nastavnici na Medicinskom fakultetu u Zagrebu: prof. dr. sc. Mladen Perić, doc. dr. sc. Ante Sekulić, dr. sc. Jasna Špiček Macan, dr. Ina Filipović Grčić, dr. Boris Tomašević i dr. Mario Pavlek. Osim njih, predavanja vode i prof. dr. sc. Bruno Baršić iz Klinike za infektivne bolesti, vodeći stručnjak za ventilaciju bolesnika s virusnim upalama pluća (svinjska gripa, korona virusne infekcije, HIV i sl.) te doc. dr. sc. Nenad Karanović iz KBC Split, kao vodeći stručnjak za specifičnosti ventilacije na velikim visinama i dubinama.

Osim programa edukacije, u planu je osposobljavanje Simulacijskog centra gdje bi polaznici praktično mogli vježbati znanje dobiveno na predavanjima.

 

www.zdravlje.hr