x
x

Rukovodeće pozicije u klinikama ograničene na dva mandata

  26.03.2015.

Donesen novi Pravilnik o dopuni pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova

Rukovodeće pozicije u klinikama ograničene na dva mandata
Nekoliko tisuća predstojnika klinika, pročelnika zavoda i voditelja odjela u kliničkim bolničkim centrima, kliničkim bolnicama i klinikama, te općim i specijalnim bolnicama u idućih će šest mjeseci morati proći postupak reizbora, u skladu s novim pravilnicima koje je prošloga tjedna donijelo Ministarstvo zdravlja, pri čemu im se po prvi puta ograničava mogućnost izbora na samo dva mandata od po četiri godine.

Ministarstvo zdravlja donijelo je Pravilnik o dopuni pravilnika o uvjetima za unutarnji ustroj kliničkih zdravstvenih ustanova. Pravilnikom je određeno da odgovornu osobu ustrojstvene jedinice u kliničkom bolničkom centru, kliničkoj bolnici i u klinici kao samostalnoj zdravstvenoj ustanovi, ravnatelj ili sanacijski upravitelj imenuje na mandat od 4 godine na temelju provedenoga javnog natječaja. Odgovorna osoba ustrojstvene jedinice u kliničkom bolničkom centru, kliničkoj bolnici i u klinici kao samostalnoj zdravstvenoj ustanovi, može biti imenovana pod uvjetom da joj mandat iz stavka 1. ovoga članka istekne do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu sukladno posebnom propisu.

Po isteku mandata od četiri godine odgovorna osoba može biti imenovana najviše na još jedan mandat. Uvjeti za imenovanje odgovornih osoba te razlozi za njihovo razrješenje prije isteka mandata utvrđuju se općim aktom zdravstvene ustanove.

Cijeli tekst dostupan na: www.zdravlje.hr