x
x

Hemoptiza

  23.02.2013.

Hemoptiza je iskašljavanje krvi, odnosno pojava krvi u iskašljaju. Ishodište krvarenja može biti larings, dušnik, bronhi, te parenhim pluća. Iskašljavanje krvi traži hitan pregled specijaliste pulmologa, te zbrinjavanje pacijenta.

Hemoptiza
Kao uzrok krvi u iskašljaju na prvom mjestu se nalazi upala pluća s udjelom od 31% u ukupnoj etiologiji, slijede tumori na koje otpada 15%, a sve ostalo su bili sporadični uzroci krvarenja iz respiratornog trakta.

Tijekom 2010. godine na hitnom prijmu Klinike za plućne bolesti KBC-a Split su obrađena ukupno 123 pacijenta s krvi u iskašljaju. Analizirajući podatke koje smo prikupili iz povijesti bolesti, došli smo do određenih rezultata.

Hemoptize su bile učestalije kod muškaraca u starijoj životnoj dobi i to u mjesecu svibnju. Kod 80% bolesnika je rađen standardni radiogram torakalnih organa. Kod 5 pacijenata su izmjerene vrijednosti arterijskoga tlaka više ili jednake 180 mmHg.

Kod pacijenata kod kojih je rađena mikrobiološka obrada, u 83,3% slučajeva rezultati su bili uredni. Što se tiče bronhoskopskog nalaza, u 57% hospitaliziranih se vidio uzrok, odnosno mjesto krvarenja. Kao uzrok krvi u iskašljaju na prvom mjestu se nalazi upala pluća s udjelom od 31% u ukupnoj etiologiji, slijede tumori na koje otpada 15%, a sve ostalo su bili sporadični uzroci krvarenja iz respiratornog trakta.

Irena Perić, Igor Barišić, Ivančica Pavličević, Josipa Kokeza, Gorana Trgo