x
x

Hemoptiza

  23.02.2013.

Hemoptiza je iskašljavanje krvi, odnosno pojava krvi u iskašljaju. Ishodište krvarenja može biti larings, dušnik, bronhi, te parenhim pluća. Iskašljavanje krvi traži hitan pregled specijaliste pulmologa, te zbrinjavanje pacijenta.

Hemoptiza
Kao uzrok krvi u iskašljaju na prvom mjestu se nalazi upala pluća s udjelom od 31% u ukupnoj etiologiji, slijede tumori na koje otpada 15%, a sve ostalo su bili sporadični uzroci krvarenja iz respiratornog trakta.

Tijekom 2010. godine na hitnom prijmu Klinike za plućne bolesti KBC-a Split su obrađena ukupno 123 pacijenta s krvi u iskašljaju. Analizirajući podatke koje smo prikupili iz povijesti bolesti, došli smo do određenih rezultata.

Hemoptize su bile učestalije kod muškaraca u starijoj životnoj dobi i to u mjesecu svibnju. Kod 80% bolesnika je rađen standardni radiogram torakalnih organa. Kod 5 pacijenata su izmjerene vrijednosti arterijskoga tlaka više ili jednake 180 mmHg.

Kod pacijenata kod kojih je rađena mikrobiološka obrada, u 83,3% slučajeva rezultati su bili uredni. Što se tiče bronhoskopskog nalaza, u 57% hospitaliziranih se vidio uzrok, odnosno mjesto krvarenja. Kao uzrok krvi u iskašljaju na prvom mjestu se nalazi upala pluća s udjelom od 31% u ukupnoj etiologiji, slijede tumori na koje otpada 15%, a sve ostalo su bili sporadični uzroci krvarenja iz respiratornog trakta.

Irena Perić, Igor Barišić, Ivančica Pavličević, Josipa Kokeza, Gorana Trgo 

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT total energyMaxirinoOlfen gel
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
PLIVIT D 2000
VIDEO GALERIJA
20:57
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: