x
x

Problematično on-line liječenje

  Dr.sc. Ignac Kulier, redovni član Akademije Medicinskih znanosti RH

  07.02.2013.

Budući da je procedura od odluke da se posjeti liječnika zbog nekog zdravstvenog problema pa do postavljanja dijagnoze i dobivanja odgovarajuće terapije kod nas povezana s nizom maltretiranja i s golemim gubitkom vremena, sve je više onih koji svoje probleme pokušavaju riješiti sami na principu “sam svoj liječnik” što nikako nije dobro, a može biti i opasno.

Problematično on-line liječenje

No, u SAD-u to je odavno postala stalna praksa; toliko ima web stranica o zdravlju s opisom bolesti, slikama bolesti i načinom liječenja, da se mnogi
snalaze sami, a tek kad "zagusti" traže liječničku pomoć.Toliko ima knjiga, brošura, vodiča, savjetnika s prijedlozima kako se sami pobrinuti za
svoje zdravlje, da je običnom čovjeku, a osobito onom tko je manje obrazovan, zaista teško shvatiti što je pravo, a što je krivo, što je dobro, a što nije. I upravo zbog toga "business" na temelju zdravlja cvate!

Postavljanje dijagnoze na temelju simptoma

Postavljanje dijagnoze na temelju opisa simptoma je apsolutno nesigurna.
U postavljanju dijagnoze može pomoći koristištenje jedinstvenog sustav DAT (Direct Access Testing). Ako vam,primjerice, tlak naglo skoči ili vam neki član obitelji pati od peludne groznice ili sumnjate da vam se neko dijete drogira, otiđete na određene adrese, pročitate sve što morate učiniti i koje testove morate obaviti i počnete poduzimati korake.

Primjerice, test na droge uveden je u Internet službu 1998.godine, vrlo je pouzdan (98 posto) i što je najvažnije - jeftin jer stoji svega 30 dolara. Uzmete uzorak urina, pošaljete na određenu adresu i za par dana dobijete rezultate poštom ili e-mailom.Test reagira na sve najvažnije droge (kokain, marihuanu, amfetamine i ecstasy). Izgleda lako? E, pa nije. Postoji pojam diferencijalne dijagnoze tj. kada imate dva ili više zdravstvenih problema u kući, a pogotovo kod djece, a vi ne možete sami dokučiti problem. Kad bi se sve moglo rješavati na principu samopomoći, ne bi nam trebali ni liječnici ni automehaničari.

Test na trudnoću uvela je tvrtka "Embriotech Lab" 2001. godine i stoji samo 36 dolara. Ne morate se mrcvariti po čekaonicama, ne morate se dovoditi u neugodne situacije; jednostavno pošaljete uzorak urina i za par dana dobijete rezultat. Ako ste trudni, to je vaša privatna stvar. Postoji i test za ovulaciju, koji s velikom preciznošću predviđa trenutak oplodnje (Ovulation Predictor). Ovaj model testa jedan je od prvih jer je uveden u praksu još davne 1992. godine. Cijena je 29 dolara.

Testiranje na hepatitis C i kućni test na HIV

Ako imate krupniji zdravstveni problem kao što je, primjerice, hepatitis C ili sumnju na ovu bolest, uzorak krvi iz prsta možete poslati u "Access Health" i za 70 dolara dobit  dijagnozu s preciznošću od 99 posto. Kad dobijete rezultat analize, krećete u novi posao, odnosno u traganje za optimalnom terapijom koja se toplo preporučuje on-line. Izgleda privlačno? Za one koji ne znaju - jeste privlačno jer naprosto postoji i druga strana medalje.

Postoji i kućni test na HIV, koji je uvela u praksu 1996. godine "Home Access Healt Lab". Rezultate analize dobit ćete za tri dana uz cijenu od 60 dolara, bez maltretiranja, neugodnosti ili bilo kakvih problema. Preciznost analize je 99 posto. Ako ste pozitivni, to znate samo vi i laborant koji je napravio test.

Biokemijske analize

Svaka država u SAD-u ima svoje propise koji se dosta razlikuju. U nekim državama analize su vezane uz liječničke ordinacije, a u drugima to nije slučaj.

U novije vrijeme, dakle 2000.godine, "Lifestream Technologies" je uveo kućno testiranje, odnosno analizu ukupnog kolesterola iz jedne jedine kapljice krvi. Komplet za testiranje stoji 20 dolara, a uzimanje krvi iz prsta nije nikakav poseban problem. Račun platite karticom putem Interneta, pa zapravo sve obavljate iz kućnog ogrtača. I tako saznate važnu stvar, odnosno što se sve kreće vašom krvi i da li je i koliko alarmantno vaše stanje. Ako kojim slučajem imate povišeni kolesterol, ima adresa na kojima ćete dobiti neki od preparata na bazi statina i vi ste za neko vrijeme mirni. Naravno, dobro je da smanjite unos masnoća, mesa i mlijeka.

Slično testiranje postoji za stanje prostate, "Prostate screen", koje je uvela tvrtka "Biosafe Medical Technologies" 1997. godine. Na analizu se pošalje nekoliko kapi krvi i za par dana dobijete rezultate.Cijena je 40 dolara, a preciznost analize je 98 posto. S mjesta gdje dobijete rezultate analize, krećete dalje u liječenje (ako je to neophodno).

Ne morate se puno mučiti - otiđite na adresu www.labtestsonline.org gdje ćete naći sve što vas zanima! Što je prednost ovakvog načina rada? Ono što ste prije obavljali po odredbi vašeg liječnika (hodanje zbog laboratorijskih pretraga) sada obavite sami kod kuće i ako je prijeka potreba nosite svom liječniku koji odmah može intervenirati.

No, ne treba se zanositi; sve do nedavno to nije bila dopuštena praksa pa nije ni sada u svim državama SAD-a. U ovom trenutku zabrana postoji još u 18 država, ali pritisak je tako velik da svi polako popuštaju.
Svaka država u SAD-u ima svoje propise koji se dosta razlikuju. U nekim državama analize su vezane uz liječničke ordinacije, a u drugima to nije slučaj.

Za divno čudo, praksu DAT počele su propagirati i neke bolnice. Zašto? Farmaceutska industrija vrši sve veći pritisak putem plaćenih kampanja da
lijekovi idu do neposrednih potrošača pa onda jasno i testiranja moraju doći u kuće. To je izgleda nezadrživi trend. Bolnice i laboratoriji za analize bore se za svoj dio kolača, a time se apsolutna privilegija liječnika da se lijekovi dobivaju samo u ordinaciji polako topi. Liječnici upozoravaju da se time otvaraju vrata raznim prevarama i mogućnostima špekuliranja, da oboljeli mogu ubrzati svoje loše stanje, a da nezbrinuti mogu nastradati, ali to izgleda nitko ne čuje. Osobito su pod upitnikom dijabetičari koji zahtijevaju stalnu liječničku skrb i nikako nisu za ovakav vid samo-liječenja.

Oni koji su zamislili DAT nisu bili protiv liječnika i medicine,već jedino za ubrzavanje i olakšavanje sve duže procedure do trenutka dobivanja dijagnoze. Kad se pacijent sam pobrine za pretrage neophodne za utvrđivanja svog statusa, on pomaže liječniku da bi lakše pomogao njemu - kažu predstavnici najvećeg uslužnog laboratorija u SAD-u "Quest Diagnostics", koji su i sudjelovali u projektu. Primjena novih tehnologija mora unaprijediti staru praksu koja se nije promijenila posljednjih 50 godina. Neki gledaju šire pa kažu da je to sama jedna faza u modernizaciji medicinskih usluga XXI. stoljeća. Trend se naziva "praćenje zdravstvenog stanja" (wellness monitoring) ili bolje reći ovako; umjesto da liječnik isključivo vodi brigu o zdravlju, ljudi na sebe uzimaju jedan veliki dio te brige. Ili ako hoćete, "liječi se sam da bi te bolje mogao liječiti tvoj liječnik". Kakav će biti konačan ishod promjene tog pristupa, nitko ne zna.

Pokret prirodne, tradicionalne medicine i homeopatije

U SAD-u, ali i u drugim zemljama jaki je pokret prirodne medicine, kineske tradicionalne medicine, homeopatije, naturopatije i kiropraktike.
Primjerice, okolica Hollywooda puna je ordinacija raznih iscjelitelja, herbalista i naturopata koji svi uglavnom dobro posluju. Svi imaju svoje web stranice i gotovo sve usluge se obavljaju on-line. Kada je na djelu »kućno liječenje«, uvijek se netko igra liječnika dijeleći savjete. To je identično nadriliječništvu. Najgore je kad se zdravstveni problem djece zbrinjavaju po principu »uradi sam« jer u pravilu stvari izmiču kontroli, a djeca plaćaju ceh neznanju.

Internet u edukaciji bolesnika

u SAD-u postoji jaki pokret protiv mlijeka i mliječnih proizvoda kao opasnom izvoru hormona i drugih toksičnih tvari. Naime, mlijeko je bilo i ostalo namirnica broj jedan osobito za djecu i mlade u razvitku, a vjerojatno će tako još dugo ostati. Isto tako postoji jaki pokret protiv šećera i bijelog brašna. Ni jedna ni druga namirnica ne spadaju u nikakve »bijele smrti« kada se konzumiraju u normalnim količinama.

Internet može biti izvrsno edukativno sredstvo kad se njime služi osoba koja točno zna što traži i kada raspolaže odgovarajućim znanjem engleskog jezika, ali istovremeno Internet može biti izvorom opasnih dezinformacija, nebuloznih stavova, trendovskih nagađanja, koji lako zavedu čovjeka i odvuku ga na krivi put.

Danas je moderno zaobilaziti liječničke ordinacije. Evo samo jednog primjera - u SAD-u imate jak pokret protiv mlijeka i mliječnih proizvoda pa kad čitate njihove materijale na Internetu, mogli biste zaključiti sasvim pogrešno kako je kravlje mlijeko opasni izvor hormona i drugih toksičnih tvari što naravno uopće ne stoji. Naime, mlijeko je bilo i ostalo namirnica broj jedan osobito za djecu i mlade u razvitku, a vjerojatno će tako još dugo ostati. Isto tako imate jaki pokret protiv šećera i bijelog brašna, a demoniziranje ovih namirnica ide do te mjere da će lakovjerni za čas otići na krivu stranu. Ni jedna ni druga namirnica ne spadaju u nikakve »bijele smrti« kada se konzumiraju u normalnim količinama.
Na neki način, postalo je moderno zaobilaziti liječničku ordinacijun uz pomisao - »zašto bi ja njemu plaćao kad ja to mogu i sam napraviti?« Takva premise ljudima zvuči razumno, ali u praksi se nije pokazala valjanom. Naime, po toj logici, kad nam se pokvari auto, sučemo rukave, legnemo pod auto i počnemo s demontažom u nadi da ćemo pronaći gdje se krije problem. Na kraju se pokaže da ne znamo, da nemamo dovoljno iskustva i dovoljno odgovarajućeg alata. Prisiljeni ste pozvati mehaničara!

Princip »uradi sam« ne može se svugdje primijeniti, a kad je u pitanju vlastito zdravlje ili zdravlje djeteta onda je najbolje da to ipak učini stručnjak! Želim reći slijedeće; vi se možete naučiti brinuti o svom zdravlju i zdravlju bližnjih i kod toga služiti novim tehnologijama, ali prepustite prosudbu pretraga i postavljanje dijagnoze liječnicima jer su kvalificirani za taj posao

Nažalost, mnogi više cijene gurua koji se spretno nametne javnim nastupom od bilo kojega liječnika iz ordinacije koji piše recepte i nikada ne može polučiti takav rezultat. Kao da se vraćamo u doba plemenskih vračeva koji su bili nadležni za svaki slučaj bolesti i što bi njihovo liječenje bilo nebuloznije, u njega se više vjerovalo! Samo-liječenje počiva na tezi da tijelo ima mehanizme da se obrani i zacijeli, ali oboljeli čovjek u pravilu nema ključ za takav mehanizam, što znači da ga mora naći kod nekog drugog. Tko ima taj ključ - može biti iscjelitelj! Nužno je da pacijent vjeruje iscjelitelju pa se može dogoditi da njegov dodir djeluje kao lijek. Najveći adut iscjelitelja jest - remisija, povlačenje bolesti. Poznato je da kod svake pa i najteže bolesti kao što je, primjerice, rak postoje brojni slučajevi spontanog izlječenja. Čak kad je bila riječ o izgubljenim slučajevima, odnosno klinički "mrtvim ljudima", dogodila su se čudesna iznenađenja. Sve se jedino može objasniti nevjerojatnom sposobnošću tijela da se obrani i oporavi. Ne zna se sigurno što je jače - duh ili tijelo, ali se zna da postoji međuovisnost.

Vodič za brigu o zdravlju

Dobro je da se čovjek informira o bolesti i liječenju ali loše je kad se svatko igra “doktora u kući” jer takva osoba često nije svjesna odgovornosti.

Ideji o samo-liječenju doprinosi u velikoj mjeri i ponuda odgovarajućih knjiga. Jedan od najvećih projekata takve vrste je svakako enciklopedijsko izdanje knjige "Take Care of Yourself" (Brinite se sami za sebe), ilustrirani vodič za brigu o zdravlju, kojega su napisali dvojica liječnika D. Vickery i J. Fries. Knjiga je toliko uspješna da je u SAD-u doživjela svoje sedmo izdanje. Zapravo to je knjiga savjeta za dobro zdravlje sa 175 vrhunskih tema, od ozljeda i trovanja do seksualnih problema i od prevencije nazeba do psihijatrijskih problema.
Naravno da takvo izdanje postoji na CD ROM-u pa vas svaka tema dovodi u vezu s brojnim linkovima odakle možete dobiti dodatne informacije. Zanimljivo je da knjiga sadrži stablo odluke za laike tako da se mogu snaći i oni koji nemaju prethodno medicinsko obrazovanje. Nakon što se razmotre znakovi bolesti i postavi dijagnoza, čitatelju se nudi nekoliko opcija - da se javi liječniku, da sam poduzme nužne korake i da potraži savjet kroz on-line vezu s liječnikom.

Procjena je stručnjaka da 5-10 posto djece u SAD-u pati od hiperaktivnosti, dakle od poremećaja koncentracije u školi, a da se kao temeljno sredstvo za terapiju koristi lijek ritalin. Budući da o liječenju odlučuju roditelji koji žele što brže učinke, često se događa da se pretjeruje. Nadalje, poznato je da ritalin spade u stimulanse centralnog živčanog sustava te da nikako nije bezazleno sredstvo. U namjeri da izbjegnu ritalin, roditelji skreću u alternative što je novi velik izazov. Daju se velike doze vitamina B kompleksa,cinka i željeza. Primjerice, istragom je utvrđeno da su djeca dobivala 60 mg cinka dnevno, premda je RDA svega 10 mg/dnevno! Ovakvo opasno "kućno" liječenje se ne preporučuje. Zašto? Takvi lijekovi imaju cijeli niz nuspojava koje mogu biti itekako neugodne

Dobro je da se čovjek informira o bolesti i liječenju ali loše je kad se svatko igra "doktora u kući" jer takva osoba često nije svjesna odgovornosti.