x
x

Svjetski dan kralježnice, 16. listopada

  16.10.2012.

Svjetski dan kralježnice ove se godine obilježava 16. listopada s vodećom temom „Uspravite se i pokrenite!“. Živimo u vremenu sedentarnog načina života, u kojem plaćamo danak rezultatima tehnološkog napretka i utjecaja urbanizacije globalno na zdravlje i zdravlje svakog pojedinca, a što se u konačnici očituje previsokom cijenom - tjelesnom neaktivnošću (hipokinezijom).

Svjetski dan kralježnice, 16. listopada

Ljudsko je tijelo stvoreno za pokret pa produljeni statički položaj tijela za vrijeme sjedenja izaziva određeni umor i bol, mišići oko kralježnice su preslabi da bi izdržali njezinu osnovnu funkciju, kralješci se deformiraju, živci ukliješte, organizam slabi.

Kifoza, skolioza, discus hernia, degenerativne i reumatske promjene u zglobovima te razna druga iskrivljenja kralježnice, bolna i preslaba leđa, ukočeni vrat, išijas, osteoporoza...- neka od nabrojanih i brojna druga patološka stanja (vezana uz kralježnicu ili druga) osjeti gotovo svaka osoba starija od 40 godina, ali i sve više mladih ljudi. Većina navedenih stanja, nažalost, čini kronične i dugogodišnje poteškoće ne samo pri kretanju, nego i prilikom najjednostavnijih svakodnevnih aktivnosti. No, to naravno nije razlog za nevježbanje. Naprotiv, lagane, jednostavne vježbe niskog intenziteta u većini navedenih slučajeva smanjit će tegobe i osnažiti tijelo, u ponekim će ih slučajevima čak u potpunosti ukloniti!

Više informacija o Svjetskom danu kralježnice na www.stampar.hr