x
x

Turska krenula u borbu protiv pretilosti

  26.08.2012.

Turska, zemlja kebaba i rahat lokuma, objavila je rat pretilosti. Naime, statistike su pokazale kako je svaki treći stanovnik pretio stoga je turska vlada pokrenula kampanju protiv pretilosti.

Turska krenula u borbu protiv pretilosti
Od 1. srpnja ove godine uvedena uredba o smanjenju količine soli u kruhu i povećanju udjela cjelovitog brašna.

Moderni život razlog je zašto su i Turci počeli brzo jesti bez razmišljanja o kvaliteti hrane koju unose. Unatoč tome što se radi o mediteranskoj zemlji, 35 posto stanovništva je pretilo.

Turski ministar zdravstva i sam se aktivno uključio u kampanju postavivši si za cilj gubitak od 10 kilograma, a to će, kako kaže, postići svakodnevnim kretanjem od 10 000 koraka.

S obzirom na rastući broj bolesti poput povišenog krvnog tlaka i dijabetesa, vlada pokušava potaknuti narod na uvođenje zdravih životnih navika putem televizijskih i novinskih oglasa, a tijekom ovog ljeta, liječnici obiteljske medicine će dijeliti pedometre pretilim pacijentima.

Turska ulaže konkretne napore kako bi njeni stanovnici bili zdraviji. Pa je tako od 1. srpnja ove godine uvedena uredba o smanjenju količine soli u kruhu i povećanju udjela cjelovitog brašna.

Izvor: http://uk.news.yahoo.com