x
x

Psihičke komplikacije Lyme borelioze

  10.08.2012.

Lyme borelioza multisistemska je infektivna bolest uzrokovana spirohetom Borrelia Burgdorferi i krpeljom kao glavnog prijenosnika. Razvijena neliječena bolest karakterizirana je ranim i kasnim komplikacijama, a od kasnih najznačajnije su neurološke i psihičke komplikacije, pa se često kasni stadij bolesti naziva i neuroboreliozom.

Psihičke komplikacije Lyme borelioze

Do danas je utvrđeno oko 300 medicinska stanja (oboljenja i sindroma) povezana s boreliozom koja su često neprepoznata i/ili krivo interpretirana zahvaljujući njezine velike sposobnosti oponašanja brojnih drugih oboljenja. Što se pak tiče psihijatrijskih komplikacija, iako jedan od bivših predsjednika American Psychiatric Association smatra da borelioza može biti povezana sa bilo kojim psihijatrijskim poremećajem klasificiranim u DSM-IV, najčešće povezani su egzogeni psihotični poremećaji, uz bolne halucinacije i somatske deluzije, iako se može naići i na neurotskih, poremećaja osobnosti, anoreksije nervose, paničnih napadaja, čak autizma.

Prikaz slučaja

B.B., 40 god. neoženjen, bez djece, viša stručna sprema, iako zaposlen, na dugotrajnom bolovanju. Iz ostalih podataka, pacijent živi sa starijim roditeljima, nema djevojku već duže vrijeme, imao jednu dužu vezu prije više godina, pretežno ima muško društvo. Klinički, fiksiran na svoje tegobe, ne nalazi nikakvu drugu temu za razgovor. Oko godinu dana se liječi na našoj Klinici pod dg. perzistentnog sumanutog poremećaja, a samostalno identificira ugriz krpelja prije oko 2 god. kao početak pogoršanja svoga zdravstvenog stanja. Bolest je dokazana i antibiotski liječena, s određenom fazom odgode liječenja. Aktualno je napravljena šira obrada koja upućuje na kronični sindrom umora, oštećenja jetre, Gilbertovog sindroma s internističke strane, sindrom caudae equine uz smetnje mokrenja, erektilne disfunkcije i poremećaja osjeta natkoljenice te kože trbuha uz ostali uredan neurološki status (EEG i CT mozga- uredan nalaz). Iz psihologijskog testiranja vidljiva je iznadprosječna inteligencija, iznimne disimulacije i negacije, uz vodeća somatoformna i hipohondrijska odstupanja sa sumanutom kvalitetom te izražene depresivnosti i pasivnosti. Zanimljivo da psihologijsko testiranje učinjeno neposredno u tijeku dijagnosticiranja bolesti (moglo bi se smatrati premorbidno) nalazi neurotske, psihotične te elemente poremećaja osobnosti. U psihodinamskom se smislu nameću pitanja nesvjesne latentne homoseksualnosti, nezadovoljstvo samorealizacijom, te sekundarne dobiti od bolesti.

Tijekom dužeg liječenja i kompletne obrade te timskog rada s pacijentom vidljivi pozitivni pomaci u pacijentovoj samopercepciji kvalitete života mjerenoj Upitnikom kvalitete života SF- 36.

Umjesto zaključka - kakav je utjecaj premorbidnog psihičkog stanja (podloge) za daljnji razvoj psihičke bolesti s boreliozom kao trigera?...kako brže i efikasnije prepoznati boreliozu kod psihijatrijskog bolesnika, pogotovo akutno psihotičnog?...kako integrativno i interdisciplinarno liječiti psihijatrijskog bolesnika s boreliozom?...kako poboljšati njegovu kvalitetu života?...

Jonovska S, Ojdanić O, Soldo S, Marčinko D. Jakovljević M.
Klinika za psihijatriju, KBC Zagreb

Rad prezentiran na 2. hrvatskiom kongresu o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji održanom od 9. do 11. veljače, 2012. godine u Zagrebu.

http://www.psihijatrija-prevencijairehabilitacija.com/program.html