x
x

Javnozdravstvena kampanja Djeluj sada

  02.06.2012.

Konferencijom za novinare, u zgradi gradske uprave, najavljena je javnozdravstvena kampanja „Djeluj sada“, koju, s ciljem ranog otkrivanja melanoma organizira Gradski ured za zdravstvo i branitelje Grada Zagreba u suradnji s Klinikom za tumore i Klinikom za dermatologiju Kliničkoga bolničkoga centra „Sestre milosrdnice”, Referentnim centrom Ministarstva zdravlja za melanom te Zagrebačkom ligom protiv raka, a uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj već petu godinu zaredom.

Javnozdravstvena kampanja Djeluj sada

Po prvi puta ove godine akciju je podržala i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb s jednom ambulantom u kojoj će primati pacijente na preglede bez uputnice.

Cilj kampanje je upozoriti građane Grada Zagreba s rizicima prekomjerne izloženosti UV zračenju upozoravajući ih da preuzmu odgovornost prema svom zdravlju i zdravlju svoje djece. Pojave trajnog oštećenja kože, dugoročne promjene na koži ( sunčane mrlje, prerano starenje kože, povećanje rizika od raka kože), mogu se smanjiti i svesti na zdravstveno prihvatljivu razinu pravilnim ponašanjem i odgovarajućom zaštitom, ali i pravovremenim otkrivanjem promjena na koži.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, broj novooboljelih raste između 3 i 7% godišnje, odnosno dva do tri milijuna ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože. Podaci iz 2008. godine govore da u RH od melanoma oboli 13,4 muškarca i 11,9 žena na 100 000 ljudi. U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira oko 600 novooboljelih.

Rizična dobna skupina je ona između 40. i 60. godine starosti. Ono što je zabrinjavajuće jest povećana učestalost oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi. Osnovni rizični faktor u razvoju melanoma, ali i drugih zloćudnih tumora kože je izloženost ultraljubičastom zračenju.
Ostale rizične čimbenike čine:

• svijetla put,
• svijetla boja očiju i kose,
• pojava melanoma u obitelji te
• sklonost pojavi atipičnih, takozvanih displastičnih mladeža na koži.

Povećan rizik imaju osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca te one koje intenzivno i dugotrajno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja jer koža ima dugotrajno tvz. kumulativno „pamćenje". Drugim riječima, oštećenja u koži akumuliraju se s godinama. S javnozdravstvenog stajališta zabrinjava što se u Hrvatskoj melanom, unatoč svim spoznajama, još uvijek najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji. Važno je naglasiti da je melanom, ukoliko se otkrije u početnom stadiju, potpuno izliječiv.Poticanje edukacije o mjerama samozaštite, samopregledu i redovitim kontrolama, posebno rizičnih pojedinaca i populacijskih skupina, izrazito je važno. Preventivne preglede i javnozdravstvene programe u cilju prevencije melanoma, odnosno otkrivanja ove bolesti u ranom stadiju, potrebno je provoditi sustavno i trajno. Osim toga, edukaciju je nužno provoditi od najranije dobi, upravo zbog povećane pojavnosti melanoma kod mladih, kao i zbog dugotrajne izloženosti mlađih generacija sve štetnijem ultraljubičastom zračenju.
Ured za zdravstvo i branitelje organizirao je niz aktivnosti u cilju senzibiliziranja građana na ovaj značajan javnozdravstveni problem, a jedna od aktivnosti kampanje je i organizirani besplatni pregledi madeža (bez uputnice uz prethodnu najavu), a u cilju ranog otkrivanja melanoma.

Na preglede madeža građani se mogu naručiti (bez uputnice uz prethodnu najavu na tel. Zagrebačke lige za borbu protiv raka (tel: 3775584) od 04. do 08. lipnja 2012. u vremenu od 9-13 sati.

- Pregledi će se obavljati u vremenu od: 11-15. lipnja 2012, na lokacijam Klinika za tumore, Ilica 197, u vremenu od 14.00-16.00 sati, Klinika za dermatologiju KBC Sestre milosrdnice, Vinogradska cesta 29 u vremenu od 11.00 sati do 15.00 sati i Klinika za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, Šalata 4, u vremenu od 11.00 sati do 15.00 sati.