x
x

Međunarodni dan sestrinstva 12. svibnja

  12.05.2012.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava se svake godine 12. svibnja, na rođendan osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale. U Hrvatskoj danas ima 32 tisuće medicinskih sestara, među kojima njih 29 tisuća radi u sustavu zdravstva, što je nedostatno u usporedbi sa zemljama Europske unije.

Međunarodni dan sestrinstva 12. svibnja

Ministar zdravlja prof. Rajko Ostojić obilježit će taj dan zajedno sa medicinskim sestrama na hodočašću Svetištu Majke Božje Trsatske na Trsatu, koje organizira Hrvatski nacionalni savez sestrinstva.

Ovogodišnja tema je Međunarodnog dana sestrinstva je „Izjednačavanje razlika: Od dokaza do primjene u praksi" čime se želi naglasiti važnost istraživanja u sestrinstvu, kako bi se kvaliteta sestrinske njege temeljila na dokazanim rezultatima.

Inače, u Hrvatskoj trenutno oko 80 posto sestara ima srednjoškolsko obrazovanje, a 18 posto završen studij sestrinstva, no cilj je taj omjer izjednačiti. Stoga je medicinskim sestrama danas u Hrvatskoj dostupno stjecanje najviše razine obrazovanja ako to žele.

Osuvremenjeni su sestrinski obrazovni programi i usklađeni s Direktivom Europske unije, otvoren je sveučilišni diplomski studij za sestre koji je nužan preduvjet za upisivanje poslijediplomskih studija, a s Europskom unijom dogovoreno da se sestrama koje su završile srednju medicinsku školu, obavile pripravnički staž, položile stručni ispit i koje rade najmanje tri godine, automatski priznaje kvalifikacija u zemljama Europske unije.

U izradi je Nacionalna strategija razvoja ljudskih resursa u zdravstvu, u kojoj bi medicinske sestre trebale dobiti veliku ulogu, a već danas one su u bolnicama pomoćnice ravnatelja, rade na kontroli kvalitete, bolničkim infekcijama... Sve bolnice imaju radna mjesta ili zasebne odjele za edukaciju gdje se trajno educiraju sestre zaposlene u toj ustanovi.