x
x

Čimbenici rizika za stvaranje ekcema ruku među zdravstvenim radnicima

  Jacinta Vuković, dr. med.
  Marijana Oremuš, dr.med.

  16.04.2012.

Istraživanje objavljeno 6. travnja u časopisu Contact Dermatitis bavi se rizicima za razvoj ekcema među zdravstvenim radnicima. U Danskoj, gdje je provedeno ispitivanje, petina oboljelih od ekcema su zdravstveni radnici.

Čimbenici rizika za stvaranje ekcema ruku među zdravstvenim radnicima

Da bi se smanjila učestalost ekcema istraživači smatraju da je potrebno poznavati povezanost između ekcema i učestalosti i načina pranja ruku na radnom mjestu i kod kuće. 

 Upitnik koji je sadržavao pitanja o pranju ruku i ekcemu poslan je 3.181 zdravstvenom radniku iz tri bolnice u istom dijelu Danske.Upitnik je ispunilo 2.269 liječnika, medicinskih sestara, njegovatelja i medicinskih tehničara.

 Upitnik je sadržavao pitanja o pranju ruku na radnom mjestu (koriste li dezinficijense i rukavice, koliko vremena skrbe za bolesnika, te koliko su izloženi lijekovima, laboratorijskim reagensima, gumi, plastici, hrani, deterdžentima i žbuki) i pitanja o pranju ruku kod kuće (briga o djeci, vrtlarenje, popravak motora, uređenje, pranje rublja, čišćenje, kuhanje itd.)

 U upitniku su bila i pitanja o korištenju hidratantne kreme te fizičkoj aktivnosti i pušenju, a ispitanici su ocjenjivali i težinu ekcema uz pomoć fotografija.

 Istraživači su otkrili da ispitanici s ekcemom češće peru ruke, i na poslu i kod kuće, te da većina ispitanika pere ruke 6 - 10 puta dok je na poslu.

 Trideset i četiri posto ispitanika s ekcemom koristi gumene rukavice, dok 2% ispitanika s ekcemom i manje od 1% bez ekcema koristi pamučne rukavice. Ekcem ruku bio je značajno povezan s uporabom zaštitnih rukavica prilikom rukovanja s lijekovima ili tijekom vađenja krvi, a težina ekcema nije bila povezana sa pranjem ruku ili korištenjem rukavica.

 Intrigantni rezultati proizašli su iz analize korištenja hidratantne kreme. Istraživanje je pokazalo kako ispitanici s ekcemom češće koriste hidratantne kreme izvan posla te da je korištenje hidratantne kreme u izravnoj korelaciji s težinom ekcema ruku. Istraživači smatraju kako takav nalaz vjerojatno odražava tretiranje stanja kože kod kuće.

 Istraživači su također otkrili da unutar domaćinstva rizik za ekcem predstavlja korištenje rukavica i briga za djecu mlađu od 4 godine, kuhanje, čišćenje i pranje posuđa i odjeće. Vrtlarenje, popravak motora, pušenje i tjelesna aktivnost nisu bili povezani s ekcemom.

 Istraživači smatraju da bi buduća istraživanja trebala dodatno istražiti razloge prekomjernog pranja ruku kod zdravstvenih radnika, a posebnu pozornost treba obratiti na zdravstvene radnike koji imaju malu djecu. Ujedno smatraju da bi se dodatno trebao istražiti preventivni učinak uporabe hidratantne kreme na radnom mjestu .